fbpx

Van jövő itthon, fejlődik Hargita megye

Erős gazdaságot, fenntartható fejlődést összetartó és erős közösséggel lehet kiépíteni egy térségben vagy egy településen. Ehhez pedig az utak infrastruktúráját kell rendbe tennünk és közösen vigyáznunk rá. Hargita megyében idén jelentős összeget költöttünk a megyei jelzésű utak felújítására, illetve karbantartására. Beruházási részen jelenleg 13 útszakaszon folynak beruházási munkálatok különböző fázisban, 28 útszakasz felújítása a tervezés valamely szakaszában van, további öt szakaszra pedig várjuk a szakértői jelentést (beruhazasok.hargitamegye.ro).

Tettük mindezt úgy, hogy a megyei tanács súlyos költségvetés hiánnyal kezdte az évet a kormány döntései miatt. És tettük mindezt úgy, hogy bíztam kollégáimban, bíztam a helyi közösségek összetartó erejében. Számos út felújításának a beruházási procedúráját úgy kezdtük el, hogy nem volt meg hozzá a szükséges pénzügyi fedezet, de tudtuk, hogy nem mindig a támogatás hiánya a legnagyobb akadálya egy beruházás megvalósulásának. Igazam lett, igazunk lett. A kezdet nehéz, és az emberek meggyőzése. Mostanra bebizonyosodott, hogy ha elkezdjük a szükséges támogatás is meglesz, források válnak elérhetővé, ha van akarat, és ha a helyi közösség is a dolgok mellé áll.

Ahol nem beruházunk, ott karbantartunk. Számos olyan útszakaszt sikerült idén karbantartásból járhatóvá tenni, amelyen azelőtt traktorral is nehezen lehetett közlekedni. Kövezési munkálatokból erősítettünk meg olyan útszakaszokat, amelyeken azelőtt senki sem tudta elképzelni, hogy kisautóval valaha is közlekedni lehet majd. Ezen utak többségére ugyanakkor párhuzamosan készülnek a felújítási tervek is. E munkálatokra azonban mindannyian vigyáznunk kell, hogy hosszú távon is járhatóak legyenek, hiszen sok esetben két település között ez az egyetlen összeköttetés. Ezért a helyiekkel és a fakitermelőkkel megegyeztünk, hogy együtt vállalunk felelősséget, és az utat olyan mértékben használjuk, hogy azzal ne károsítsunk mást (erről élőben is beszéltem). Ez a megegyezés, úgy gondolom, érvényre jutott, mindenki megértette. Egy – két kivétel még akad, de azokkal szigorúan fogunk eljárni, hiszen a többség jó utakat szeretne, és ha már jó utak vannak, azokat felelőtlenül tönkretenni nem engedjük.

Sokszor mondtam, hogy Hargita Megye Tanácsa ott tud a leghatékonyabban segíteni, ahol jó csapat dolgozik, és erős közösség működik. Székelyvarságot a 138B út köti össze a megye többi településeivel. Idén nyári karbantartásból Székelyvarságon terítették le a leghosszabb egybefüggő aszfaltréteget, 7,7 kilométert. Így vált még elérhetőbbé a település a turisták számára, és így kapcsoltuk be a helyi közösséget is a megye „vérkeringésébe“. Örömmel tapasztalom, hogy ezzel nem állt meg az élet, a településen további fejlesztések vannak kilátásban, amelyet lehetőségeinkhez mérten igyekszünk felkarolni és támogatni. Az ehhez hasonló visszacsatolások adnak a saját és kollégáim munkájához erőt és lendületet.

Minden beruházás célja, hogy fiataljaink itthon tudjanak jövőt tervezni és családot alapítani, minden lépésünkkel ebbe az irányba kell haladnunk. Sosem habozom, amikor ezeknek a lépéseknek, fejlesztéseknek a közzétételéről van szó a közösségi oldalakon, hogy elvándorolt, de a hazatérésen gondolkodó fiataljainknak a döntését megkönnyítsem, az itthon maradottakat pedig megerősítsem abban a hitükben, hogy jól döntöttek.

#ÖsszekötjükTelepüléseinket #ÖsszekötjükSzékelyföldet

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.