fbpx

Csík térségében is őrtüzeket gyújtanak az autonómiáért

Az autonómia ügye melletti kiállás jeléül idén is őrtüzeket gyújtanak Székelyföldön, október 28-án, vasárnap 17.30-tól. Ez ügyben Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke és Becze István, a szervezet ügyvezető elnöke levélben fordult a Csík-térségi polgármesterekhez, illetve helyi RMDSZ-elnökökhöz azzal a felkéréssel, hogy csatlakozzanak a székely összefogás lángjához, gyújtsanak fáklyákat, tüzet vagy gyertyákat településük már megszokott gyülekezőhelyén, hívják össze a közösséget a tűz mellé egy közös imára, közös éneklésre, táncra. A Területi Küldöttek Tanácsa hétfőn megbeszélést tartott a térség ügyeiről, és ez a téma is terítékre került, ezt követően született a felhívás.

„Álljuk ismét együtt körül a székelység lélekfelemelő tüzét!” – szerepel a levélben. Aláírói megemlítik, hogy az elmúlt években több alkalommal, több módon mutatták meg és bizonyították Csík-térség összetartását, az itt élő közösség szolidaritását különböző témákban, és mindegyik alkalommal jó hangulatban zajló eseményeken fúvószenekarok játszottak a tűz mellett, máshol a helyi néptáncegyüttesek tagjai perdültek táncra, és voltak helyek, ahol az összegyűlt lakosok énekeltek.

„Jó alkalmak ezek a közösség tagjainak a találkozásra, és egyben azt az üzenetet közvetítjük a világnak, hogy nem mondunk le saját dolgaink intézésének jogáról. Nem tesszük félre feladatainkat, az autonómia ugyanis feladatot, munkát jelent, amit ma is el kell végezni, a jelenlegi jogi körülmények között. Dolgozunk tehát ma is, amíg megfelelő önigazgatási keretet kapunk, és szintén dolgozni fogunk a kívánt, a közösség jövőjét biztosító autonómia keretein belül” – nyilatkozta a felhívás kapcsán Borboly Csaba.

Becze István ügyvezető elnök szerint: „A mai, felgyorsult világban nagy szükség van az ilyen közösségi eseményekre, fontos hogy időt szánjunk az emberi kapcsolatokra is, illetve hogy megmutassuk a nagyvilágnak, hogy mi, kisközösségként kiállunk céljainkért, legyen ez egy őrtűz révén vagy akár nagyobb dolgok révén.”

Az őrtüzek helyszínei: Csíkszereda – a Mikó-vár előtti parkoló, Balánbánya – a kultúrotthon előtti tér, Szentdomokos – Garados-tető (18.30), Csíkszenttamás – Csonkatorony, Karcfalva – külső kőkereszt, Dánfalva – templomkert, Madaras – madarasi hegytető, Rákos – Bogáti kápolna, Madéfalva – a templom melletti tér, Csíkszentmihály – Csere-tető, Vacsárcsi – Köd-tető, Ajnád – Bányahegye, Szépvíz – Kaszinókert, Csíkszentmiklós – Csere-tető, Gyimesfelsőlok – a Csángó porta (tájház), Gyimesközéplok – Ilia-tető, Csomortán – Kárpátok Őre, Csíkszentkirály – Turulmadár szobor, Csíkszentimre – a kultúrotthon előtti tér, Csíkszentsimon – a kultúrotthon előtti tér, Nagytusnád – focipálya, Újtusnád – Turulmadár emlékmű, Csíkkozmás – Fertés-tető, Kászonaltíz – az altízi iskola udvara, Csíkszentmárton – a Baka János Községi Könyvtár udvara, Csíkszentgyörgy – a szentgyörgyi focipálya.

Az eseményről bővebben: https://bit.ly/2PRxnUA

Csíkszereda, 2018. október 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.