fbpx

Versenyképesség hazai pályán

Bepótolta Borboly Csaba csütörtökről elmaradt előadását a marosfői EU-táborban július 3-án, szombaton, Tonk Márton, a Sapientia EMTE kolozsvári karának dékánja társaságában. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Versenyképesség hazai pályán című előadásába fűzte bele a fiatalok elhelyezkedéséhez fontos „megyei (jó)tanácsait”.

Aki teheti, kezdje karrierjét a közigazgatásban, hiszen a közigazgatás az a szféra, amely mindegyik szférával kapcsolatban áll, és rengeteg ismeretet meg lehet szerezni az elkövetkező munkahelyetekről, mielőtt másfelé orientálódtok” – biztatta Borboly Csaba a jelen lévő fiatalokat, ugyanis a közigazgatásban megtapasztalhatják, mi vár rájuk, ha úgy döntenek, hogy alapítványoknál, civilszervezeteknél vagy éppen pályázás útján forrásokhoz jutó magánvállalatnál állnak munkába. Hargita megyében is szükség van a fiatalokra, hiszen csak a megyei önkormányzatnak 84 alárendelt igazgatósága van a megye területén, amelyekben jelentős méreteket ölt a szakemberhiány, főleg az alacsony bérezés miatt. A megyei tanács elnöke az első években – amíg a közigazgatási fizetés alacsony – a fiatalok identitástudatának erősítésében látja a megoldást. A kezdeti időszakban az identitástudatuk ébren tartásával kell itthon tartani a fiatal szakembereket, addig, amíg a bérezés is kellőképen motiválja őket.
 

Tonk Márton dékán a magyarság részarányának változásait bemutató sokkoló statisztikákkal kezdte előadását, hangsúlyozva, hogy nem a megfelelő végzettség hiánya, hanem a gazdasági folyamatok viszik el az ifjakat külföldre. A fiatalok problémáinak megoldása nem kizárólag az egyetemek feladata, ugyanakkor a felsőoktatási intézmények létesítése közösségteremtő szereppel is bír, mondta a Sapientia EMTE dékánja. A továbbtanulásra vágyó fiatalok egyetemi központokba vándorolnak, közösségekbe szerveződnek, tanulnak, munkát vállalnak, ide fűzik őket emberi kapcsolataik. .

Az egyetem elvégzése után nagy valószínűséggel ott is telepednek le, családot alapítanak, így lényegében az oktatás felkészíti a fiatalokat, ugyanakkor itthon tartja őket.  Ez a magyar közösségek megerősödésének egyik feltétele – mondta Tonk Márton.

Csíkszereda, 2010. július 4

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.