fbpx

Telefonszolgálat az állati tetemeknek?!

 Románia egy központosított állam, ami úgymond ránő a megyékre. A nem ésszerű döntések meghozatalára jó példa a nemrég elfogadott 2016/24-es kormányhatározat az állati hulladékok kezelésével kapcsolatosan. Hargita Megye Tanácsa több módosító javaslatot benyújtott, ezekből egyet sem fogadtak el.

Hargita Megye Tanácsától a Hargita Megyei Agrárkamara szakemberei véleményezése és egy szélesebb megyei konzultáció eredményeként összeállított szakértői anyag alapján nyújtottuk be javaslatainkat (http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/2016AllatiTetem.pdf), ami egy komplex rendszer kiépítésére vonatkozott. Ehelyett a kormány felállít egy telefonszolgálatot.

Az Agrárkamara szakemberei a kérdés kapcsán egyeztettek állatorvosokkal és az állategészségügyi igazgatóság szakembereivel, akiknek ezúton is szeretném megköszönni a segítségüket. Ők is egyetértettek egy komplex rendszer kiépítésének szükségességével. Azt szerettük volna, hogy ennek ügykezelése legyen a megyei tanács hatásköre, az állam pedig hagyja jóvá, illetve biztosítsa a költségét, hogy a megyei tanács kistérségenként hűtőházakat és égetőket tudjon építeni, vagy tudjon mozgó égetőket vásárolni. Ezenkívül azt javasoltuk, hogy hagyják jóvá az elszigetelt, nehezen megközelíthető kistelepüléseken a dögkutak visszaállítását és engedélyeztetését. Ez utóbbihoz is kértük az állatorvosok segítségét, akik készségesen biztosítottak közbenjárásukról. Elképzeléseink szerint ez olyan megyei közszolgáltatás lett volna, amelyet mind a természetes, mind a jogi személyek igénybe vehetnek. Ehelyett a Dâmbovița partján gyakorlatilag egy telefonszolgálatot hagytak jóvá, ahol egy, a megyei tanács alkalmazásában álló személy összesíti a megyei dögkárokat és hívja a megsemmisítő céget, amely elszállítja a tetemeket.

A telefonszolgálat nem old meg semmit. Mostanig sem azon múlott a szolgáltatás minősége, hogy ne lett volna telefon. A megsemmisítő cég Brassóból kell kiszálljon terepre, és ahogy eddig sem, ezután sem fognak minden egyes tetemért Hargita megyébe jönni, hiszen minden egyes kiszállás költséggel jár.

A végeredemény teljesen egyéb lett, mint amiről az előzetes egyeztetések és elképzelések szóltak. És a legnagyobb baj, hogy ez nem megoldás az állati eredetű, esetenként veszélyes hulladékok kezelésére. A kormány rendelkezéséből az tűnik ki, hogy a mindenkori kormány nem is akart egy végleges, gazdaságos és az emberi egészségre ártalmatlan megoldást.

 1,444 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás