fbpx

17 éves fotóval igazolja magát egy brit újságíró

Úgy tűnik, hogy a medvéknek sikerült, ami az embereknek nem: az erdélyi medvék sorsának kérdése elérte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét.

A témában november 22-én jelent meg terjedelmes cikk a The Guardian című brit napilapban.

Sajnos a cikk kevéssé törekszik a helyzet megértésére, inkább a szenzációt vadássza, aminek érdekében attól sem riad vissza, hogy a székelyföldi helyzet illusztrálására 17 évvel ezelőtti, Ilfov megyében készült képet használjon fel.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Régiók Bizottságának a témában kinevezett raportőre a félretájékoztató cikk kapcsán helyreigazítást kért a brit laptól, mert az újságíró cikkében ténybeli tévedések vannak.

– A blogomban leírtakat a szöveg kontextusból kiforgatva tálalja, teljesen ellentétes értelmet adva neki – nyilatkozta Borboly Csaba. Hozzátette: nehéz elhinni, hogy pusztán félrefordításból adódik ez a helyzet, a cikk egyoldalú megközelítése és megjelenésének időpontja felveti annak a gyanúját, hogy valakik befolyásolni akarják a témában megszülető politikai döntéseket. A cikk ugyanis a neves brit újság nyomtatott verziójában éppen a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottsága ülésének napján jelent meg, és az ülésen a szakbizottság egyik brit tagja mutatta fel.

– A nemzetközi sajtót könnyű félrevezetni, rávenni, hogy figyelmen kívül hagyja az itt élők valós problémáit. Az európai szavazók és döntéshozók többsége városokban él, távol a medvéktől, nincs tisztában a nagytestű ragadozók jelentette problémákkal, így könnyű őket megtéveszteni néhány hangzatos szólammal és csúsztatással. De eddig még sem a millió eurós forrásokkal gazdálkodó környezetvédő szervezetek, sem a kilövési tilalmat bevezető és azt fenntartó kormányzati erők nem álltak elő semmilyen alternatív javaslattal a magas medvepopuláció által lakott területeken élő emberek testi épségének biztosítására – fejtette ki Borboly Csaba.

A sajtó hozzáállását jól példázza a The Guardian cikke, amely tartalmilag azon nemzetközi természetvédő szervezetek álláspontját ismerteti egyoldalúan, akik a romániai medvekérdésben a folyamatos konfliktus állapotának fenntartásában érdekeltek, és „megoldási” javaslataik csak tovább gerjesztik a problémát.

Ezzel az egyszerű embereknek ártanak, akik nap mint nap szembesülnek a medvék túlszaporodása miatti problémákkal. Bebizonyosodott, hogy növelik a feszültséget, és ráadásul az ökológiai egyensúly megőrzéséhez sem járul hozzá javaslatuk, fejti ki a megyeelnök.

Nem a medvék eltávolítása a cél, hanem a lakosság biztonságának szavatolása, ehhez pedig megfelelő vadgazdálkodásra van szükség – ezt hangsúlyozta Borboly Csaba november 21-én a Régiók Bizottsága környezetvédelmi szakbizottságának ülésén.

Ki kell dolgozni egy menedzsmenttervet, és kordában kell tartani a medvepopulációt az ország minden térségében. Ebben egyetértés született a múlt pénteken, november 17-én Románia Szenátusának Környezetvédelmi Bizottságában tartott közvitán is.

 Van tehát előrelépés, de a probléma mielőbbi megoldást követel, ellenkező esetben a lakosság a kezébe veszi a kérdés kezelését, ami egyértelműen további károkat okoz a medveállományban. Ezt mindenképp meg kell előzni, emelte ki Hargita Megye Tanácsának elnöke.

 – Nem irtani akarjuk a medvéket, hanem egy olyan ökológia egyensúlyt fenntartani, ami egészséges közeg a medveállomány számára is. A célunk az, hogy az emberi élet védelme legyen a prioritás, ne kelljen sötétedés után félniük az embereknek, ha a saját udvarukon járnak. Ez a valós helyzet, ami nem látszik a nagyvárosokból és a hivatali irodákból – hangsúlyozta Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2017. november 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.