fbpx

20. évfordulóját ünnepli idén a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kihelyezett Tagozata

Megnyitotta idei tanévét a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozata szerdán, október 4-én. 1997-ben a tudományegyetem elsőkként Gyergyószentmiklóson indított kihelyezett tagozatot. Ez alkalommal Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök és Barti Tihamér alelnök egy emléklapot nyújtott át a tagozat vezetőségének, elismerve annak Hargita megye szolgálatába állított munkáját.

Az elmúlt években több mint 1300 diák végzett a tagozaton, ebből 922-en turizmus szakon, 209-en topográfusként és 175-en mesteri kurzuson.

Borboly Csaba beszédében kiemelte, hogy Hargita megyében szükség van az alkalmazható tudásra, amelyet erősíteni kell az együttműködéssel. Mint mondta, a tagozat végzettjei jelen vannak a megye gazdasági és közigazgatósági vérkeringésében. Ugyanakkor hozzátette, hogy az elméleti tudást el kell mélyíteni, erre Hargita Megye Tanácsa is lehetőséget biztosíthat, hiszen számos Európai Uniós projektbe bevonnák az egyetem tanárait és hallgatóit mint szakemberek. A megye turizmusának fejlesztése érdekében az övezeti rendezési tervek (PUZ – Plan Urbanistic Zonal) fejlesztésébe is nagymértékben hozzájárulhatnak szakmai véleményükkel, hiszen a véglegesítődő Hargita Hegység és Csomád-Bálványos fejlesztési tervei mellett hamarosan elindítanák a Gyilkos-tó, Kelemen-havasok, Nagy-Hagymást érintő terveket is.

Mindezek mellett Borboly Csaba mint a Régiók Bizottsága raportőre felkéréssel fordult a tagozat felé, hogy meglátásaikat, javaslataikat fogalmazzák meg az oktatást illetően, amely jelentést novemberben az Európai Parlamentben is megvitatnak, ezt követően pedig decemberben szavaznak a végleges jelentésről a Régiók Bizottságában (https://www.borbolycsaba.ro/az-oktatas-es-felsooktatas-fejleszteserol-es-modernizalasarol/). Ugyanakkor a kárt okozó medvék ügyében készülő jelentéshez is kéréssel fordult a megyeelnök Markó Bálint prorektor felé, hogy a tagozat szakmai tudásával segítse a megelőzési lépések előmozdítását (https://www.borbolycsaba.ro/a-konfliktust-okozo-fajokkal-valo-egyutteles-elosegitese-az-unios-termeszetvedelmi-iranyelvek-kereten-belul/).

Csíkszereda, 2017. október 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.