fbpx

A bajok itt kezdődnek

Hiába honosítódna meg a világ legtökéletesebb autonómiamodellje, a bukaresti minisztériumok hetek alatt csutakra tennék az egészet. Ha nem így, hát úgy. Tehát akik írják az autonómiatörvény-tervezeteket, -statútumokat, azoktól kéretik, hogy vegyék be az iskolai kirándulások ügyét is a tervezetbe. Na de még száz és száz hasonló témakör van, amit be kellene venni, és a végén az a bizonyos tervezet több ezer oldalas lesz. Sajnos, mivel nincsenek meg az alapok, főleg azok, amiknek ott kell lenniük a fejekben, az egész csak homokvárépítés, lyukas vödörrel való vízhordás lenne.

Komolyra fordítva a szót, azt kell látnunk, hogy a bukaresti intézményekben, ahol írják a törvénytervezeteket, kormányzati előterjesztéseket, nem tudják, hogy az autonómiát eszik-e vagy isszák. Kínaiul hangzik nekik. Innen kell kiindulni, és nem onnan, hogy nem tudom, melyik dél-tiroli statútum mit tartalmaz, mert az szép és jó, de mi még ott tartunk, hogy már az iskolai kirándulásokat is engedélyeztetési eljárásokhoz akarják kötni. Akkor miről beszélünk?

Nem gondolom, hogy az adott esetben rosszindulatról van szó. Szerintem abban nincs vita, hogy az iskolai kirándulások jók és hasznosak. Egyszerűen azt gondolják Bukarestben, ez a dolgok rendje, mindent engedélyeztetéshez, bizottságokhoz és más kutyafüle testületekhez kell kötni, és akkor majd jól fognak menni a dolgok. Látszik, hogy nem, de mégis ezt nyomják, mert ugye a munkaidőt ki kell tölteni, és ha már nagyon nincs mivel foglalkozni, hát rittyentenek egy szabályozást az iskolai kirándulásokra, hogy legyen mitől nyögjön a parajdi pedagógus. Harminchat testület engedélyéhez akarják kötni, ha egy település akar magának egy zászlót, és így megy ez az élet minden területén. Mindent le akarnak szabályozni, és persze az egész működésképtelen. Ahelyett, hogy, mondjuk, azzal a százezer gyerekkel foglalkozna az illetékes minisztérium, ahelyett, hogy kezdene valamit azon gyermekek nehéz helyzetével, akiket szüleik rokonra, szomszédra hagytak, és elmentek külföldre, az amúgy is jelentősen visszaesett iskolai kirándulásokat méricskélik, elemzik, kontrollálják, monitorozzák. Felesleges, sőt káros dolgokra van itt pénz, idő és energia bőven.

http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/hazavagott-osztalykirandulasok

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.