fbpx

A hétvégi küldöttgyűlés margójára

Szombaton tartotta alakuló ülését az EMNP. Elnökévé választották Toró T. Tibort, akinek ezúton gratulálok. A Transindex helyszíni tudosítása szerint nem harcias RMDSZ-ellenesség jellemezte az alakuló ülést, és ez jó dolog, mert veszekedős pártokra nincs szüksége az erdélyi magyarságnak. És úgy tűnik, hogy ezt egyre több MPP-s is kezdi belátni, mert információim szerint mostanában sorol át az EMNP-hez az MPP három városi polgármestere közül az egyik, Mezei János gyergyószentmiklósi polgármester.

És gondolom, példáját mások is követni fogják. Sőt bízom benne, hogy valójában az  RMDSZ-be való visszatérés, belépés előszobájának tekinthető EMNP helyett egyre többen közvetlenül az RMDSZ-t választják, mert ami volt, az volt, most nem azzal kell foglalkozni, hanem a jövőbe kell tekinteni. Természetesen most egyesek felkapják a fejüket, hogy egy MPP-s számára az EMNP miért előszobája az RMDSZ-be való visszatérésnek, de szerintem a magyarázat pofonegyszerű. Azért, mert a parlamenti választásokon erdélyi magyar pártkoalíció nem indulhat a törvény által előírt magas küszöb miatt, csak egy politikai szervezet. És parlamenti képviselet nélkül csak mímelni lehet a politikacsinálást; aki ezt a tevékenységet komolyan gondolja, az a politikacsinálás legfontosabb fórumában, a törvényhozásban akar minél befolyásosabb pozíciót szerezni. De egyébként sem racionális az, hogy egy 6,5%-os kisebbség a jogai érvényesítése helyett egymással marakodjék, és létrehozzon magának három-négy pártot. Akkor, amikor mindenhol csökken a pártok száma, és a legtöbb európai országban két-három szereplősre szűkül a politikai piac, fenntarthatatlan, működésképtelen az erdélyi magyar kisebbség erejét felaprózó pártocskák tömkelege.

Tudja ezt Toró T. Tibor, Szilágyi Zsolt és Papp Előd, és tudják ezt a Fideszben is. A több mint 10%-nyi felvidéki magyarságnak majdnem sikerült parlamenti képviselet nélkül maradnia a legutóbbi választásokon. És néhány hét múlva megint választások lesznek Szlovákiában, ahol mind a Híd, mind az MKP választási szereplése kétesélyes, és nagy valószínűséggel előre jelezhető már most, hogy a szlovák parlamentben a magyar képviselők aránya kisebb lesz a felvidéki magyarok arányánál. Nálunk Erdélyben eddig sikerült mindig az etnikai arányunkat meghaladó parlamenti képviseletet szereznünk, és bízom benne, hogy ezt a jó szokásunkat megtartjuk az előttünk álló parlamenti választásokon is.

Egy biztos, négy évig nagymértékű felhatalmazással Robert Fico lesz Szlovákia miniszterelnöke. Gondolom, ennek a következményeit nem kell tovább ragozni. Szóval a lényeg az, hogy az osztódással szaporodás működésképtelen politikai reprodukciós modell az erdélyi magyarságnak, ezt tudja mindenki. És ha ebben sikerül megegyezni, ha ezt komolyan gondoljuk, akkor már könnyűszerrel megtalálhatjuk az erdélyi magyar modus vivendit az egységes erdélyi magyar politikai szervezeten belül a helyhatósági választások után.

Mindennek csak egy előfeltétele van szerintem, nevezetesen az, hogy ne ellenségként kezeljük egymást az előttünk álló három hónapban, hanem versenytársként. Meggyőződésem, hogy az általam megfogalmazott választási etikai szabályok, betartásuk esetén, jó kiindulópontot jelentenek e tekintetben.

 853 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...