fbpx

Pártomat egy polgármesteri székért

Országomat egy lóért!

(William Shakespeare: III. Richárd, V. felv. 4. szín)

Hallom, hogy nagyban folyik az egyezkedés, amely a következőképpen foglalható össze: Szász Jenő pártelnök hagyja átvándorolni polgármestereit, tanácsosait az EMNP-hez cserébe azért, hogy az új párt támogassa Székelyudvarhelyen a polgármester-jelöltségét. A pártelnök az EMNP-s támogatásért cserébe veszni hagyná a pártját, illetve mondhatjuk úgy is, hogy szabadulna a számára csak felesleges kiadást jelentő ballaszttól. Egy pártot egy városért – ez most a mottó. És ahogy hallom, az EMNP ebben benne van. Tehát nem jártak messze a valóságtól azok, akik azt mondták, hogy 2012-ben nem történik semmi új, megismétlődik 2008 ugyanazokkal ugyanott, némileg módosított szereposztásban, de azonos vezénylettel.

Néhány átlépő polgármesterért, helyi tanácsosért cserébe az EMNP azt segítené vissza  a hatalomba, aki kétéves teljhatalmú polgármestersége alatt privatizálta Székelyudvarhely közműveit, sőt ezzel a privatizációival megakasztotta, hogy az egész Udvarhelyszék rácsatlakozhasson az uniós finanszírozású megyei közműberuházásokra. Ha az emberbe vegyül némi cinizmus, akkor azt mondhatná, hogy jó ez így mindenkinek, mert Székelyudvarhely beáldozása az ára annak, hogy megszabaduljon az erdélyi magyar közélet Szász Jenőtől. De én ezzel a gondolkodásmóddal nem értek egyet. Nem tudom elfogadni ezt, mert a közösségi képviselet nem pókerezés. Én azt mondom, hogy a közügyekről nem szabad így gondolkodni, és egy várost, illetve a 110 ezres udvarhelyszéki magyarságot nem szabad beáldozni. Nem szabad senkit sem beáldozni, mert nem erről szól a demokrácia. Tudom, van, aki felkapja a fejét, hogy miért beszélek egész Udvarhelyszék érintettségéről, pedig tudom, miről beszélek, ugyanis egy térségközpontnak számító város vezetésének jó vagy rossz következményei kihatnak az egész térségre.

De folyhat bármilyen egyezkedés, az a szerencse, hogy az emberek nem felejtenek, ők hozzák meg a végső döntést június 10-én. Mindenesetre ha igazak ezek az információk, akkor nagy öngólt lő az EMNP, mert egy város (Székelyudvarhely), egy térség (Udvarhelyszék), egy megye (Hargita megye), illetve az egész Székelyföld magyarsága megadja majd erre a lépésre a csattanós választ.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.