fbpx

A jövő már itt van Csíkjenőfalván

Több jól fizetett munkahely létesül az ipar szerkezeti változásával

Fejőrobot? Ma már nem tűnik sci-finek, ha ilyenről hallunk, mivel az életünkben egyre jobban terjednek a hasonló eszközök. Néha mégis furcsa belegondolni, hogy amit egy-két évtizede még távoli találmánynak gondoltunk, az már itt van.

Az említett robotot mutatták be Bartalis Attila csíkjenőfalvi farmján október 18-án. Hogy egy Kárpát-medence-szerte ismert szlogent idézzek: a jövő elkezdődött. Mert ez a jövő: a robotizáció és a digitalizálás összehangolt működése, fejlesztése. Ez az „Ipar 4.0”, amely sokak számára ijesztő lehet, mint az első ipari forradalom, a gépesítés idején: akkor is attól féltek, hogy az emberekre már nem lesz szükség, mert átveszik helyüket a gépek. Nos, ez nem a Terminátor című történet, mindenki megnyugodhat. Munkaerőre mindig is szükség lesz, csak más típusúra: az képzettebb és jobban fizetett lesz. A munkahelyek nem szűnnek meg, csak átalakulnak.

Ellenben erre a jövőre fel kell készülni, ha lépést akarunk tartani a világgal. Ezt teszi Bartalis Attila is Csíkjenőfalván. Sokan kell követniük a példáját. Nemhiába indította el Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete a Mintagazda programot, amely által jó példákat kívánunk mutatni közösségünknek. És ha már jövő, akkor annak az egyik záloga az oktatás, ezen belül is a szakoktatás. Azt próbáljuk tudatosítani, hogy a szak(közép)iskolák ne számítsanak az oktatás legaljának, hanem legyen presztízsük. Ezért is szorgalmazzuk a megyében a STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszert, amelynek az a lényege, hogy a jelenleg Romániában is külön oktatott tantárgyakat szorosan egymásra építve, élményalapú, illetve projektszerű feladatok megoldására ösztönözzük a tanulókat. Erről egyébként a Régiók Európai Bizottságának raportőreként A STEAM-tárgyak oktatásának erősítése az EU-ban címmel készítettem jelentést. (https://www.borbolycsaba.ro/a-steam-targyak-oktatasanak-erositese-az-eu-ban/) A gyermekek, ha már az óvodában elsajátítják a STEAM-módszer sajátosságait, azzal később olyan tudást halmoznak fel, amellyel a változó munkaerőpiaci igényeknek is megfelelnek. Meggyőződésem, hogy ez újabb lehetőség térségünknek a kitörésre és új vállalkozások indítására is. A régiók bizottságabeli jelentésemben is rávilágítottam arra, hogy idejében fel kell zárkóznunk ahhoz a folyamathoz, hogy világunk a robotika és digitalizáció irányába tolódik el, ezt pedig úgy tehetjük meg, hogy szakembereket nevelünk. Jó példa erre a borszéki kezdeményezés (https://www.borbolycsaba.ro/az-elmeny-es-projektalapu-oktatast-nepszerusiti-hargita-megye-tanacsa/), de Csíkszeredában is elkezdtük a tárgyalásokat ez ügyben.

És merjünk elébe menni a folyamatnak! Nem csak családi vállalkozásokra van szükség – amelyeket persze továbbra is támogatunk –, hanem ipari szintűekre is, amelyek akár határokon átívelő tevékenységet is végeznek. Erre utalt Orbán Viktor miniszterelnök idén Tusványoson: legyenek kölcsönös befektetések, azaz erdélyi vállalkozások is végezzenek beruházásokat vagy szolgáltatásokat Magyarországon, ne csak fordítva. Magyarország székelyföldi gazdaságfejlesztési programja szintén ezt a folyamatot erősíti, a jövőre való felkészülést.

Szóval csipkedjük magunkat! Mint már említettem, a jövő elkezdődött.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.