fbpx

A kínai nyelvet is oktathatnák a Sapientián

A helyben feldolgozott fa hasznosításában kínai partnerek is részt vehetnének – többek között erről is szó volt azon a találkozón, amelyen a kínai Csiangszu tartomány Vuhszi (pinjin átírással Wuxi) városa delegációjának képviselői vettek részt a csíkszeredai megyeházán. Chen Minghui, Vuhszi önkormányzatának külügyi hivatalának igazgatója; Xu Lixin, a városi oktatásért felelős menedzser; Xin Zhihong, a vuhszi európai és afrikai ügyekért felelős osztály vezetője; Zhang Lei, a helyi önkormányzat általános ügyekért felelős hivatalának a vezetője; Ye Deyuan, Vuhszi külföldi kapcsolatokért felelős osztály helyettes vezetője; valamint Yang Jie, a vuhszi Lvbo Galéria orosz tolmácsa tárgyalt Hargita Megye Tanácsának elnökével, Borboly Csabával, alelnökeivel, Incze Csongorral és Barti Tihamérral, Rus Sándor szentegyházi polgármesterrel, Makó Zoltánnal, a Sapientia EMTE Gazdasági és Humántudományok karának dékánjával ésPap Leventével, az egyetem kari kancellárjával.

A delegáció egyébként azért érkezett a térségbe, hogy a Vuhszi és Szentegyháza között kialakuló testvérvárosi kapcsolatról tárgyaljanak.

 Hargita megyében sok fejlesztési lehetőség rejlik

Borboly Csaba, miután köszöntötte a távol-keleti vendégeket, bemutatta Hargita megyét és a térségben rejlő fejlesztési és turisztikiai potenciált. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsa számos nemzetközi projektben vesz részt, de helyi a kezdeményezések is figyelemre méltóak. Kiemelte a Hargita-hegység fejlesztési tervét, amelynek fő célja, hogy a régió az év minden időszakában látogatható legyen a turisták számára. Ennek értelmében ígéretet tett arra, hogy az ezzel kapcsolatos elkészült tájékoztató jellegű anyagot a vendégeknek is elküldik. Megemlítette ugyanakkor a csicsói kis repülőtér esetleges létrehozásának fontos szerepét a régió fejlődésében. Szóba került továbbá Madéfalván egy ipari park létrehozásának az ötlete, amely jó projektlehetőség lenne a kínaiak számára is.

A megyeelnök a fafeldolgozásban mindkét fél számára hasznos lehetőségként emelte ki a fa helyben történő feldolgozását, az itt elkészült termékeknek ugyanis jó piaca lenne a távol-keleti országban.

– Hargita megyéből rengeteg feldolgozatlan fát szállítanak el, önök is láthatták városunkba érkezésükkor a felüljáróról, hogy mennyi fát készülnek elszállítani a vasúton. Mi azt szeretnénk, ha a konténerekbe kész terméket pakolnának fel, mert sok minőségi dolgot készítünk a megyében a fából. Ebben számítunk az önök segítségére. A jó együttműködés alapja, ha munkahelyek létesülnek itt is. A fa feldolgozása révén a sok kis családi vállalkozás, amelyek jelenleg a kínai és osztrák rönkvásárlás miatt buknak be, újra elindulhatnának – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Említést tett ugyanakkor az itteni állattenyésztés előnyeiről is, mint mondta, a székelyföldi húsmarha és húsjuh előnye, hogy biokörnyezetben tenyésztik azokat, ami garancia a jó minőségre.

Kinai delegacio 2014.07.14 (3)

Chen Minghui, a város külügyi hivatalának igazgatója elmondta, látogatásuk fő célja, hogy jobban megismerjék Romániát, Hargita megyét és Szentegyháza városát. Ugyanakkor gazdasági és oktatási együttműködések kialakítása is fontos szempont számukra, ezért elégedett a találkozón elhangzottakkal. Hozzátette, most először járnak Romániában, és minél többet szeretnének megtudni a régióról. Az utóbbi években Kína gazdaságilag nagyot fejlődött, aminek köszönhetően sok kínai üzletember a határokon túl keresi a befektetési lehetőségeket, főleg Kelet-Európában. Kína hatalmas piac Románia számára, és szeretné, ha a jelenlévők ellátogatnának Kínába, hogy üzleti együttműködési lehetőségeket tárjanak fel. Végezetül elmondta, hogy látogatásuk jó kiindulópont Vuhszi városának és Hargita megyének, hogy eredményes gazdasági kapcsolatok alakuljanak ki közöttük.

Jó gazdasági potenciál a nyelvismeret

Az egyetem képviselői azért vettek részt a találkozón, mert felmerült annak lehetősége, hogy a kínai nyelvet is oktassák az egyetemen. Makó Zoltán dékán elmondása szerint az egyetem bővítené idegennyelv-oktatási kínálatát, ennek érdekében biztosítaná a logisztikai és szervezési feltételeket, és a kínai partnerek csupán az oktató személyét határoznák meg. Mint mondta, reméli, hogy a jövőben sikeres és gyümölcsöző együttműködés alakul ki e terén.

A kínai delegáció részéről Xu Lixinelmondta, hogy örül a felvetett közös együttműködésnek a Sapientia egyetemmel, amely révén a vuhszi egyetem és a Sapientia számára a gazdasági kapcsolatok kialakítását is elősegíthetik. A jövőbeni gazdasági együttműködés létrejötte esetén szükség lesz olyan szakemberekre, akik nyelveket ismernek. Úgy véli, a kurzus elindítása az ő felelősségük is. Ennek érdekében a két oktatási intézmény között együttműködési kapcsolatot alakítanak ki, hogy a diákok közös tapasztalatcseréken vehessenek részt.

Csíkszereda, 2014. július 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

2 Hozzászólások