fbpx

A petekiek összefogása lenyűgözte a megyei tanácsosokat

A költségvetés módosítása is szerepelt Hargita Megye Tanácsa Székelypeteken, szeptember 29-én tartott ülésének napirendjén: a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság pénzkeretét egészítették ki, miután a kormány jelentősen megnyirbálta a szociális támogatásokat erre az évre. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondta, a tej-kifli programból csoportosítanak át pénzt, mert a legfontosabb, hogy év végéig tudják lefödni a szociális és gyermekvédelmi alintézmény költségkeretét.

Mint ismeretes, Hargita Megye Tanácsa több alkalommal is a kormányhoz, illetve a szaktárcához fordult ez ügyben. A miniszterelnöknek címzett levélben (https://www.facebook.com/judetulharghita/posts/1445956972125875) kiemelik, hogy ha nem korrigálják a költségvetést, a vezérigazgatóság képtelen lesz a több mint ezer rászorulót gondozni. Borboly Csaba a Peteken tartott ülésen kijelentette, nem adják fel a harcot, és bizonyítani fogják igazukat. Reményét fejezte ki, hogy a többi, hasonló helyzetben lévő megye is hallatni fogja a hangját, ez irányban is tett már lépéseket. A megyeelnök emlékeztetett rá, hogy tárgyalt minderről Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, valamint Bende Sándor képviselő interpellált a parlamentben (http://rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/bende-sandor-kiszamithato-koltsegvetesi-tervre-van-szukseguk-a-szocialis-szolgaltatasokat-nyujto-szervezeteknek). A megyei tanács munkatársai csatlakoztak az ebben az ügyben meghirdetett japánsztrájkhoz. (A témát élő videóban fejtette ki Borboly Csaba a szeptember 20-i bukaresti minisztériumi tárgyalása után: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1383675728346473/)
A testület döntött a Székelykeresztúr közvagyonába tartozó beltelek Hargita megye közvagyonába való átadásáról is, hogy a területen a gyermekvédelmi vezérigazgatóság felügyeletébe tartozó védett otthon épülhessen. Emellett elfogadták azt a határozattervezetet, amely jóváhagyja Hargita Megye Tanácsa részvételét a Középcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás megalapításában, Csíkcsicsó, Csíkszentmihály, Csíkpálfalva, Csíkrákos, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Madéfalva, Szépvíz községgel együtt. A társulás célja az összehangolt területi és gazdasági fejlesztés a térségben.

A tanácsosok közül többen felszólaltak értékelve a petki közösség eltökéltségét, határozott állásfoglalását. A kihelyezett ülés Kerekes Edit népviselet-bemutatójával és a helyi lányokkal együtt színpadra vitt népdalelőadásával ért véget.

Csíkszereda, 2017. szeptember 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.