www.borbolycsaba.ro

Nincs vírus? És a Föld lapos?

A közösségi médiában, közbeszédben egyre inkább teret hódít az a vélekedés, hogy valójában a koronavírus nem létezik, és egyes érdekek állnak amögött, hogy a járvánnyal riogassanak. Ilyen érdekként említik, hogy „pénzt kapnak” azok a térségek, ahol vírus van, ezért mesterségesen növelik a fertőzöttek statisztikáját, lefizetve embereket, hogy „beírhassák” őket koronavírusosnak, vagy elhunytak hozzátartozóit, hogy ezt írhassák be a halál okaként.

Lássuk a tényeket! Két módja van annak, hogy a vírushoz kapcsolódóan pénzt kapjon egy „térség”. Az egyik az, hogy azok a kórházi alkalmazottak kapnak 2500 lejes bérpótlékot, akik olyan intézményben dolgoznak, amelyben koronavírusos betegeket kezelnek. Ezek az alkalmazottak megkapják ezt az összeget attól függetlenül, hogy egy vagy száz koronavírusos beteget kezelnek. Tehát semmilyen érdek nem fűződhet ahhoz, hogy torzítsák a statisztikai adatokat. Viszont fennáll annak a lehetősége, hogy ők maguk is megbetegedjenek és ezáltal veszélybe sodorják a családtagjaikat, akár az idősebb generációkat is, akikre sajnos veszélyesebb lehet a vírus.

A másik módja a támogatás megszerzésének, hogy az egészségügyi intézmények, valamint a gyermekvédelmi és szociális otthonok is pályázhatnak az Európai Uniónál a járvány elleni védekezésre fordított költségeikre (beruházás, beszerzés), ami szintén nem függ a betegek számától. (http://mfe.gov.ro/covid-19/) Ebbe beletartoznak azok a kórházak is, amelyekben nem kezelnek koronavírusos betegeket, legalábbis egyelőre, de a járvánnyal kapcsolatos beruházásokat ugyanúgy el kell végezniük. Tehát ebben az esetben sem függ a támogatás a betegek számától.

Egyébként akik ilyesmiket terjesztenek, vajon elgondolkodtak-e azon, hogy egyáltalán mióta kérnek orvosok engedélyt arra, hogy kit milyen betegséggel diagnosztizáljanak? Nem kell sokat töprengeni erről: nyilvánvalóan nem kérik ki a beteg véleményét, hiszen a páciens általában laikus, az orvos pedig szakember. Hasonlóképpen, az elhunytak hozzátartozóinak a véleményét sem szokták kikérni a halál okáról.

Sajnálatos módon ma már a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház alkalmazottai között is vannak fertőzöttek. Kérdem én a vírustagadókat: ezeknek az alkalmazottaknak a szemükbe mondanák-e, hogy a vírus nem létezik? Vagy azoknak a személyeknek, akiknek hozzátartozója halt meg a koronavírushoz köthető okok miatt?

Jó, ha elgondolkodunk dolgokon, jó, ha kérdéseket teszünk fel. Ez vitte előre az emberiséget. De ehhez tájékozódni is kell, méghozzá hiteles forrásból, mert hiába gondolkodunk egyedül egy szobában, nagy okosan „megfejtve” a világot. (Persze sokan egymásra találnak az interneten, és egymást erősítik „hitükben”. Ez az „engem nem vernek át”-szerű dacos gyanakvás figyelhető meg sokaknál, persze az emberek egy része valószínűleg mindig is ilyen volt, amióta az emberiség létezik.) Adminisztratív hibák, emberi tévedések vagy mulasztások mindig voltak (és mértékadó sajtóorgánumok be is számolnak ezekről), de innen egy világszintű összeesküvésig még hosszú az út.

Akkor teszünk fel kérdéseket, amikor nem egyértelmű, szabad szemmel nem látható, az érzékszerveinkkel közvetlenül nem érzékelhető jelenségekről van szó. Ezekre a kérdésekre keresve a válaszokat az ember kitágította érzékszervei érzékelési határait a technika segítségével. A technika egy része elérhetővé vált minden ember számára – ez a televízió, a számítógép, a mobiltelefon. A tudomány ezen vívmányait használva fejezik ki sokan ellenszenvüket – a tudománnyal szemben. Ellentmondásos, nem? E vívmányok nagy része a vizuális és az auditív érzékelést erősíti fel, hozza közelebb távoli ismerőseinket, barátainkat vagy azokat az embereket, azokat a világokat, akiket/amelyeket sosem láttunk a saját szemünkkel, nem hallottunk a saját fülünkkel. És mivel látjuk-halljuk, hogy az Ausztráliában élő rokonunk beszél hozzánk egy képernyőről, elhisszük, hogy ő az, annak ellenére, hogy nem föltétlenül értjük, műszakilag ez hogyan valósul meg.

Pár száz éve, ha azt mondták volna valakinek, hogy létezik vírus, ami szemmel láthatatlan, nem hitte volna el, mivel nem látta. Aztán az orvostudomány bebizonyította, hogy létezik, és ezáltal gyógymódokat is talált számos létező vírus okozta betegségre. Az emberiség bebizonyította, hogy a Föld gömbölyű – vagy egész pontosan geoid alakú –, számos gyönyörű fotó is készült erről. Mégis manapság is vannak, akik ezt nem hiszik el, és azt állítják, hogy a Föld lapos. Ugyancsak a technika segítségével jutottunk el a Holdra, de sokan gondolják erről is, hogy kamu. A laposföld-hívők annyit látnak, hogy a horizont egyenes, hogy a mező nem ível. És csak azt hiszik, amit látnak. Ugyanígy vannak, akik nem hiszik, hogy a vírus létezik, mert ők nem látják, és nem bíznak a tudományban, mert úgy gondolják, hogy valakik valamilyen célból át akarják őket verni. De azt elhiszik, hogy a barátjukat látják a képernyőn. Ma már nem lehet úgy élni, hogy csak azt hisszük el, amit látunk, mert nem rendelkezik minden egyes ember azokkal a tudományos ismeretekkel, amelyek szükségesek lennének ahhoz, hogy megértse az űrhajó működését és a mobiltelefonét, az elektronmikroszkópét és a nagy hadronütköztetőét.

Ezért rá vagyunk utalva, hogy a kutatóknak higgyünk – vagy ne. Ön látott már vírust mikroszkóp alatt felnagyítva a saját szemével? Valószínűleg nem. Én sem. De nagyjából mindannyian megtapasztalunk az életünk során vírusok okozta különböző betegségeket. Az új típusú koronavírus valóságosságát vidékünkön még kevesen tapasztalták meg, ezért van, aki azt bizonygatja, hogy a vírus nem létezik. E hiedelmüknek azonban ellentmond az, hogy napi szinten mutatják ki a laborokban az újabbnál újabb megbetegedéseket. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál épp ezt segítjük korszerű felszerelések beszerzésével, hogy közelebb hozzuk az érzékszervekkel való megtapasztalás lehetőségét, a vírus kimutathatóságát. Lehet, hogy Önök vagy én nem látom a vírust, ezért nehezebben hisszük el, de itt vannak a labor munkatársai, akik a technika segítségével tapasztalják meg, hogy a vírus igenis létezik.

Homokba dughatjuk a fejünket, mondhatjuk, hogy a Föld lapos, és koronavírus nem létezik, de ezzel el kell majd számolnunk a jövő nemzedékeknek. Rajtunk múlik, hogyan alakul a jövő, hogy tévhitekben, hiedelmekben élünk, vagy a reális tényeknek megfelelően, felelősségteljesen állunk korunk egyik legnagyobb kihívása elé.

Egy másik vetülete pedig ennek a hitetlenkedő, gyanakvó hozzáállásnak, hogy megosztó, a széthúzást erősíti a közösségekben. Amellett, hogy kegyeletsértő a koronavírus áldozatairól szóló cikkeknél a vigyorgó fejes reakció, hitetlenkedésükkel sokan önkéntelenül, tudattalanul is a közbizalom rombolásához asszisztálnak. Márpedig az intézmények iránti bizalom nélkül nem működhet erős közösség, egészséges társadalom. Ennek a rombolása vajon kinek az érdekeit szolgálja?

 1,512 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...