fbpx

Beszédem az idei EU Tábor megnyitóján

Az EU Tábor 2013. július 3-i megnyitóján elhangzott beszédemben azt hangsúlyoztam, hogy a politikának kicsit vissza kell vonulnia, mert a közösségépítés nem a politika kizárólagos feladata. Ugyanakkor beszéltem a magyar ifjúsági összefogásról is. Alább olvasható ennek a szerkesztett változata.


A közösségépítés ma már nem a politika kizárólagos dolga

Egy új erdélyi magyar közösségszervezési modellre van szükség, ami többpólusú. Ebben az egyházak jelentik az egyik pólust, a különféle szakmák a másikat, és a politika megint csak egy pólus, a döntések pedig közösen születnek, nem a politika a kizárólagos és a domináns. Egyfajta szerepmegosztás kell legalább az egyházakkal első körben. Tehát nem biztos, hogy jó az, hogy az RMDSZ mindent felvállal. A szövetséget így mindenért felelőssé teszik, ezért azt sem tudja tökéletesen ellátni, amit el kellene: a hatékony érdekképviseletet, a törvényalkotást, a helyi önkormányzást. Ma mindenki kívülről figyeli a folyamatokat, teszi a maga dolgát, és minden az RMDSZ vállát nyomja. A szövetség ennyi mindent nem tud ellátni, egyszerűen nem tudja, ezért süllyed és süllyed, az erdélyi magyar érdekérvényesítés pedig napról napra gyengébb.

A politikának vissza kell vonulnia, mert ma minden politika. A közösségépítés viszont nem a politika kizárólagos feladata, abban segítenie kell, de annyi. A politika dolga a közösségi érdekképviselet magas szakmai szinten, jó törvények előkészítése, hatékony lobbi. Ez ma részleges, az alkuk, magánalkuk nem elégségesek. A közösségépítéshez ugyanakkor nagyon komoly erkölcsi hitelesség kell. Sajnos ezt a politika sok esetben elvesztette, ezért olvad, mint a tavaszi hó, a magyar választói részvétel.

A mostani mamut, mindenbe beleszóló, a kezét mindenen rajta tartó politika nem működhet. A politikának nyitottnak kell lennie, ma sajnos kaszárnyaalapon működik, épphogy nincs szalutálás, de amúgy más van minden, mint a katonaságban. A politika eltávolodott az emberektől, a családoktól, magával foglalkozik, és ez nemcsak az RMDSZ-re, hanem a többi alakulatra is igaz. Sajnos nagyon sokaknál leszűkült egzisztenciális harcra, ami nagy baj, mert ha a politika egzisztenciális harccá válik, akkor kifordul magából, és akkor már nem az emberekkel foglalkozik, így csődbe megy. Tehát megássa a maga sírját minden olyan politikai szervezet, amelyik megengedi a kontraszelekciót, ami sajnos minden szervezetben létezik, de ahol ez elhatalmasodik, ott a kudarc, a bukás garantált. Ki kell engedni a fékeket, kell engedni mindenkit, ha akar, dolgozzon. Ne tartsunk vissza embereket, szervezeteket, ne akarjuk elzárni a közélettől azt, aki nincs velünk! Ezért jó a női kvóta témája, de nem elég a nőmozgalom, tényleg kell a kvóta ahhoz, hogy a nők a politikában labdába rúgjanak. Engedni kell a civileket, az egyházakat, az ellenzéket, a szakértőket, a kultúrát, mindenkit, hogy alkosson, mert új, tartós egységet nem politikai egyezkedés útján  lehet létrehozni, hanem erkölcsi alapon.


Összefogás partnerségben

Partnerséget kell ajánlani a többieknek, példát kellene mutasson az RMDSZ-nek a MIÉRT, hozza össze a magyar ifjúsági összefogást, akár úgy, hogy enged. Nem kell utálni sem a MIT-et, sem az ODFIE-t, de még az EMI-t sem. Többszólamúságra van szükség az ifjúság szintjén is. Kell, aki többet akar, kell, aki kevesebbet, kell, aki ezt a dolgot emeli ki, kell, aki mást. Az fiatal is magyar fiatal, aki történetesen az EMI-ben dolgozik, nem kell őt ezért utálni!

Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármestertől hallottam a múlt heti csíki RMDSZ-elnökök és polgármesterek megbeszélésén: „Sajnos az a baj, hogy a román pártokkal való egyezkedésre, barátkozásra több energiát fordítunk, mint a saját magyar testvéreinkre. Velük kevesebbet egyezkedünk, alkudozunk, kevesebbet keressük velük a kompromisszumot. Miért?”

Nincsenek jó magyarok, és nincsenek rossz magyarok. Magyarok vannak. Magyar fiatalok. Egymást meg kell ismerni, egymással partnerségre kell lépni. Van mit tanulni mindenkitől! A MIÉRT egyik alapértéke a háromból a PARTNERSÉG. Ajánlják ezt fel, kezdeményezzenek! Az erdélyi magyar közélet megújulásában részt vehetnek vagy kimaradhatnak belőle. Ez történelmi lehetőség az erdélyi magyar ifjúsági szervezeteknek. 2016-ban generációváltás közeledik, erre rá kell készülni. Még három év! Megosztva képtelenek lesztek erre! Csak bulizva és szórakozva sem lesz sok eredmény. Eközben ott a munkanélküliség, az elvándorlás, a tétlenség. A fiatalokat a szeretet és a szolidaritás élményének megélésére, átélésére kell segíteniük e szervezeteknek. Ha van szeretet, akkor van partnerség, összefogás. Kell tudjunk magunkból adni, mert az a legnagyobb érték. Egymás felé kell forduljanak az erdélyi magyar fiatalok, és nem egymás ellen! Ne mind akarjátok visszaadni a pofonokat!

Régebb az ifjú párnak kalákában épült a ház, és nem volt sok ezer eurós fizetés! Ma meg a legtöbbeteknek álom a ház!


Jövőre EP-választás

Veszély előtt állunk, és ez a veszély az EP-választás. Nem elég X aláírást gyűjteni, nem elég ott lenni a listán valahol hátul, nem elég plakátolni. Kell hogy legyen hangja és arca az ifjúságnak. Az EP-jelölés témáját újra meg kell beszélni, és dolgozni kell, nem csak dumálni és médiaakciókkal tölteni a napot – ezt régebb szakmaiságnak hívtuk. Ehhez kívánok sikert a MIÉRT-nek, a partnereinek, valamint az egész erdélyi magyar ifjúságnak.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.