fbpx

Biztosítani kell az önkormányzatok számára a pénzügyi forrásokat

A helyi autonómia elve csak akkor érvényesülhet maradéktalanul, ha az önkormányzatok amellett, hogy jelentős döntési függetlenséget és kezdeményezési szabadságot élveznek, megfelelő pénzügyi forrásokkal is rendelkeznek terveik megvalósításához. Ezért fontos, hogy amikor a közigazgatási kódexben az önkormányzatok helyi autonómiáját szabályozzuk, ne csak az elveket rögzítsük, hanem konkrét intézkedésekkel pénzügyi forrásokat is biztosítsunk számukra. Az új közigazgatási kódex kidolgozásával foglalkozó speciális parlamenti bizottság elfogadta az RMDSZ által megfogalmazott rendelkezést, amely ezután a megyei és helyi önkormányzatoknak is bevételt biztosít a felszíni kitermelésekből származó koncessziós díjakból. Mostanáig a koncessziós szerződésekből származó díj teljes mértékben az állami költségvetésbe került, és az önkormányzatok elestek ettől a bevételforrási lehetőségtől, amelyből fejlesztési munkálatokat finanszírozhattak volna” – fogalmazott Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője szerdán a közigazgatási kódex módosítása kapcsán.

A Szövetség közigazgatási szakpolitikusa hangsúlyozta, fontos előrelépés, hogy az említett koncessziós szerződések díjából befolyó összeget ezután elosztják az állam, a megyei és a helyi önkormányzatok között, hiszen az RMDSZ évek óta szorgalmazza ennek megvalósítását. „Javaslatunkra ezután a koncessziós díj 40 százalékát utalják annak a megyének a költségvetésébe, amely területén a felszíni kitermelés folyik, 40 százalékot kap az érintett helyi önkormányzat, és a díj 20 százaléka kerül az állami költségvetésbe. Az önkormányzatoknak a befolyó pénzösszegből lehetőségük lesz fejleszteni, leromlott útjaikat javítani. Erre szükség is van, hiszen a felszíni kitermeléssel foglalkozó vállalatok – kőfejtők, kavicsbányák – nagyon sok infrastrukturális gondot okoznak, lerontják az utakat. Azáltal, hogy ezután az önkormányzatokat is megilletik bevételi források a koncessziós díjakból, nemcsak egyfajta kompenzációhoz jutnak, hanem akár fejlesztésekre is fordíthatnak ezekből az összegekből. Az RMDSZ mindig az önkormányzati rendszer megerősítése, az önkormányzati közszolgáltatások szélesítése mellett tette le voksát. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósuljon, megfelelő pénzügyi forrásokra is szükség van. Nemcsak a magyar, de a többségi közösségek szempontjából is fontos eredmény, hogy a koncessziós díjak 80 százaléka helyben marad, hiszen ebből a forrásból nemcsak javítási munkálatokra, de fejlesztésekre is jut” – vélte a szenátor.

A közigazgatási kódex speciális bizottsági vitája a héten zárul. Ezt követően kerül a tervezet a szenátus plénumának asztalára, amely elsőházként szavaz a kérdésben.

Forrás: RMDSZ

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.