fbpx

Borboly Csaba Brüsszelben: a várható katasztrófahelyzetek több felkészülést igényelnek kormányzati szintről Hargita megyében is

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke június 25-én, kedden az Európai Régiók Bizottsága szövetségi nagyköveteinek ülésén az elmúlt napokban térségünkben okozott árvízkárokra hívta fel a figyelmet, mondván, nagyobb odafigyelést követelnek a kormányzat részéről a katasztrófavédelem terén az ország ezen megyéjében is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az Európai Régiók Bizottsága választott nagykövete a Polgármesterek Szövetsége a klíma- és energiaügy területén elnevezésű közösségben.

A szövetség, helyi és regionális önkormányzatok ezreit egyesíti, amelyek önként vállalják, hogy a területükön megvalósítják az Európai Unió klímával és energiával kapcsolatos célkitűzéseit, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás megvalósítása érdekében pedig egységes szemléletmódot alkalmaznak.

Borboly Csaba szerint a klímaváltozás hatásai térségünket is befolyásolják, ez az elmúlt napokban is éreztette hatását, hiszen több település elszigetelődött, hatalmas károkat okozott az árvíz.

– Jelenleg az ország közepén, a 86%-os őshonos magyar nemzeti kisebbséggel rendelkező Hargita megyében, árvizek pusztítanak, miközben az illetékes országos szervek nem teszik a dolgukat. Vízügyi szempontból a szomszédos Bákó megyei gondnoksághoz tartozó Hargita megyei településen, Gyimesközéplokon évek óta ismétlődő árvizek vannak, és a gondnokság nem teszi meg a szükséges lépéseket a károk megelőzése érdekében. Romániában vannak megyék, amelyek másodrangúként vannak kezelve, ahol kettős mércével mérnek, nem részesülnek a klímaváltozás hatásait megelőző intézkedésekből – szólalt fel az RB tagja, megemlítve csíkszentmárton községben is okozott árvízkárokat, valamint az Úz-völgyi incidenseket. Mint mondta, a román állam intézményes eszközöket kell, hogy biztosítson, olyan egyértelmű törvényekkel garantálja jogainkat, amelyeket a hatóságok nem értelmezhetnek kényükre-kedvükre, és amelyek egyenlő esélyt biztosítanak akkor is, ha a kisebbségi jogokról, és akkor is ha a klímaváltozás hatásainak a megelőző intézkedéseiről van szó, egy olyan térségben, ahol a hagyományos, extenzív tájhasználat és a vidéki energiaszegénység a jellemző.

Erről a Régiók Bizottsága tagja a közösség oldalán is beszámolt:

Előző közleményeink a témában itt és itt olvashatóak.

Borboly Csaba a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről az alábbi oldalon tájékozódhatnak:

https://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

Aláírták a sürgősségi beavatkozási szerződést a megyei utak járhatóságának biztosítására

Sürgősségi beavatkozást végeznek a Hidegségpataka, 127A, valamint a Jávárdipataka települések fele vezető 127B jelzésű megyei utakon, miután az elmúlt napokban jelentős árvízkárok keletkeztek és mindkét település elzáródott.

Hargita Megye Tanácsa az említett szakaszon a gyergyóremetei Wikend Forest Impex Kft.-vel áll szerződésben. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke tegnap aláírta azt a kiegészítő szerződést, amely a sürgősségi beavatkozásokat foglalja magában.

A munkálatok során a két patakot visszaterelik a medrébe, megerősítik a vízfolyam partjait, kitakarítják az eltömődött sáncokat, átereszeket. Számos helyen földcsuszamlás is történt, így az úttestre nagy mennyiségű föld került, ezeket nagy gépekkel eltakarítják. A 127A úton beszakadt részt a karbantartási szerződés értelmében ideiglenesen kiépítik és biztosítják a járhatóságot. Két betonátereszt helyeznek be a 127A mentén, valamint még egyet a 127B mentén a Jávárdi-pataka mentén.

A karbantartás mellett ugyanakkor, jelenleg zajlik a 127A megyei út teljeskörű felújítására kiírt kivitelezési közbeszerzésre beérkezett ajánlatok elbírálása.

Csíkszereda, 2019. június 25.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.