fbpx

Borboly Csaba folytatja a munkát elnökként

A csíki területi küldöttek október 16-i gyűlésén, a szavazás előtt, a területi elnök beszámolt tevékenységéről. Hangsúlyozta, hogy szolidaritásban, együttműködésben a csíki területi szervezet jól vizsgázott, és ezt folytatniuk kell: összhangban kell lenniük továbbra is. Az elmúlt évek szerteágazó tevékenységének folytatása mellett tett hitet, a Székely termék mozgalomtól az önkéntes tűzoltók támogatásáig széles a skála, és ez szorosan kapcsolódik a Hargita Megye Tanácsa elnökeként végzett munkájához. A jövőről szólva elmondta, hogy azért kell dolgozni tovább, hogy javuljon az emberek életminősége, városi és vidéki között ne legyen alapvető különbség, és hogy a fiatalok ne külföldön keressék a boldogulást.

„Jó úton járunk, már látszanak az eredmények, de még sok a teendő ahhoz, hogy céljaink megvalósuljanak. Jó terveink vannak, tehát folytatjuk a munkát! Építkezünk: inkubátorházakat tervezünk Csíkban, fejlesztjük a kórházat, minden megyei úton dolgozunk. Harcolunk: óvjuk a keleti határainkat, ahogy végül igazunk volt Neamț megyével a Békás-szoros kapcsán, igazunk lesz az Úzvölgyében is – persze erős RMDSZ-háttérország nélkül ez sokkal nehezebb lenne. Óvjuk az identitásunkat: a székely ember számára fontos, hogy tudja, hová tartozik. Nekünk ez a vidék az otthonunk. Ezért újítjuk fel a székelykapukat, és szenteltünk ennek egy egész programsorozatot. Ezért hoztuk létre a Székely termék mozgalmat, hogy a helyben megtermelt élelmiszereket értékesíteni tudjuk, ezáltal erősítjük az összetartozás érzését az emberekben, erősítjük a tudatot, hogy képesek vagyunk felvenni a versenyt a nyugat-európai biotermékekkel, ami a minőséget, ízeket illeti. A cél a szülőföldön maradás feltételeinek megteremtése. Hogy jó legyen itthon maradni vagy hazatérni, hogy biztos, kiszámítható jövőnk legyen” – vázolta terveit Borboly Csaba.

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke videóüzenetben köszöntötte a csíki küldötteket. „Egyetértek azzal, amit Tamás Sándor kollégám mindig mond, hogy  a csatákat nem a tábornokok nyerik meg, hanem a hadnagyok. Polgármestereink nélkül nem tudnánk eredményesen dolgozni. Köszönöm a munkájukat, folytatjuk!” – szögezte le Borboly.

Kitért arra is, hogy a jövő évi választás egyik legfőbb célja megőrizni a polgármestereket tisztségükben, és növelni számukat.

A küldöttgyűlésen meghívottként részt vett és köszöntőbeszédet mondott a gyergyói és az udvarhelyszéki területi szervezet vezetője, Barti Tihamér és Bíró Barna Botond, Kovács Levente, a Maros megyei szervezet ügyvezető elnöke, Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő, Lukács Bence Ákos vezető konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa részéről, Melles Mária a csíki nőszervezet elnökeként, valamint Darvas-Kozma József címzetes esperes.

A jelenlévők azokról a küldöttekről is szavaztak, akik a csíki területi szervezetet képviselik majd a Szövetségi Képviselők Tanácsában. A hét jelöltből ötöt választottak ki: Becze István, Bors Béla, Hajdu Gábor, Kozma István és Szőke Domokos.

Elfogadták Veress Dávid határozati javaslatát, mely szerint felkérik Csíkszék lakosságát, hogy az előző évekhez hasonlóan, október 27-én gyújtsanak őrtüzeket Székelyföld autonómiájáért.

A Kulturális Autonómia Tanácsba Darvas-Kozma Józsefet, Gere Lászlót, Gyarmati Zsoltot, Ördög Róbertet és Veress Dávidot választották.

Csíkszereda, 2019. október 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.