fbpx

Brüsszeli vizsga

Az van most napirenden, hogy a következő hétévi közös uniós költségvetésből melyik ország mennyit kap. A sajtóbeli kommentárokból úgy látom, a közvélemény számára az ott jelen lévő államfők, miniszterelnökök alkalmasságát mutatja az, hogy ki mennyi pénzt tud hozni Brüsszelből. Nem lepne meg, ha a soron következő választási megmérettetésen, akár már nálunk december 9-én, téma lenne a Brüsszelben nyújtott teljesítmény. Pontáék a tárgyalások előtt e téren már letámadták Băsescut, de azt látom, időközben visszavettek a hangjukból, mert két dolog világos: az ország több pénzt fog kapni, és a felhasználási lehetőség a jelenleginél is kedvezőbb lesz. Ebben a témában tehát nehezen tudnak támadási felületet találni Băsescun, akiről köztudott, hogy lényegesen jobb kapcsolatokat ápol Brüsszellel, a pénzt adó államok vezetőivel, mint ők.

Azt már megszokhattuk, hogy a Băsescu államelnök és az USL közötti párharc tárgyává lépnek elő a brüsszeli ügyek, de most először van az, amikor a szélesebb közvélemény által is könnyen emészthető kérdés, a „ki mennyi pénzt tud hozni” ügye kerül napirendre. Mennyi pénzt kaphat fejlesztésre, agrárpolitikára Románia az elkövetkező hét évben? – ez olyan kérdés, amely meghatározza például azt, hogy a Hargita megyei gazdák mennyi normatív támogatást kapnak a földek, a legelők után, illetve az állattartásért. Igencsak fontos és húsba vágó kérdés ez, ezért szurkolnunk kell a tárgyalásokat folytató Băsescu államelnöknek, mert ha például sikerül elérnie, hogy 50%-kal növekedjenek a mezőgazdasági források, az számunkra pozitív hír. Számunkra az a fontos, hogy azok a keretek nőjenek, amelyek az emberek, a vállalkozások számára lehetőséget jelentenek. Az a fontos, hogy növeljék azokat a kereteket, amelyekhez a székely gazdák, vállalkozók, a székelyföldi önkormányzatok hozzáférnek. Hogy mi történik azokkal  a keretekkel, amelyek lehívására eddig is képtelen volt az ország, vagy amelyeket a tűzhöz, a kormányzathoz  közel lévő cégek, önkormányzatok szereztek meg, vagy amelyeket elpancsoltak a minisztériumok teljesen fölöslegesen, az számunkra érdektelen.

Ahogy olvasom a sajtót, az már egyértelmű, hogy a Románia számára juttatandó keret növekszik, ami jó dolog. De igazán az lenne a jó, ha azok a források növekednének, amelyek minimális bürokráciával eljuttathatók a gazdákhoz, vállalkozásokhoz, önkormányzatokhoz.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.