fbpx

COVID-19: A Régiók Európai Bizottsága platformot indít az európai helyi és regionális közösségek támogatására

Ezen a platformon megoszthatjuk egymással azt, hogy mire van szükségünk és milyen megoldásokat alkalmazunk, illetve a segítségével jobban támogathatjuk egymást, és visszajelzést adhatunk arról, hogy helyi és regionális szempontból mennyire reálisak az egyes uniós intézkedések. Az RB rendszeres és gyakorlatias tájékoztatást nyújt a helyi közösségeknek az uniós fellépésekről.

A Régiók Európai Bizottsága (RB) cselekvési tervet határozott meg a koronavírus okozta világjárvány elleni küzdelem élvonalában álló helyi és regionális önkormányzatok megsegítésére. Az ötpontos terv részét képezi egy platform beindítása is, amely segítséget nyújt a helyi és regionális szintű vezetőknek abban, hogy megosszák egymással azt, hogy mire van szükségük és milyen megoldásokat alkalmaznak, illetve hozzájárul ahhoz, hogy az európai helyi közösségek támogassák egymást. Az RB tagjainak pedig lehetőségük lesz arra, hogy elmondják tapasztalataikat a már végrehajtott uniós fellépések kapcsán, így biztosítva a politikák helyi szintű realitásvizsgálatát. Az RB rendszeres és gyakorlatias szempontú tájékoztatást nyújt majd az uniós intézkedésekről, különös figyelmet fordítva a finanszírozási lehetőségekre.

Az RB-s Elnökök Értekezlete* által a mai napon elfogadott cselekvési terv arra kéri az uniós intézményeket, hogy egy uniós szükséghelyzeti egészségügyi mechanizmuson keresztül növeljék a helyi szintű vezetőknek nyújtott uniós támogatást. Ennek a mechanizmusnak többek között a létfontosságú orvosi eszközök EU-n belüli elosztását is koordinálnia kellene. Ahhoz, hogy kezelni tudják az emberek egészségügyi, társadalmi és gazdasági szükségleteit, a helyi és regionális vezetőknek védeniük kell gazdaságaikat. A cselekvési terv pénzügyi támogatást kér a helyi vállalkozások és a munkanélküliséggel szembesülő polgárok számára. Szorgalmazza azt is, hogy az EU támogassa azokat az egyedi igényekhez igazított regionális szintű helyreállítási stratégiákat, amelyeket számos uniós régió mostanában dolgoz ki a gazdaság stabilizálására.

A cselekvési terv elfogadásának alkalmával a Régiók Európai Bizottságának elnöke, Apostolos Tzitzikostas elmondta: „Az RB tagjai – amint az EU összes regionális és helyi szintű vezetője is – rendkívüli erőfeszítéseket tesznek a világjárvány elleni küzdelemben. Ebben a nehéz időszakban egységes és felelősségteljes fellépésre van szükség. Sok régió elnöke és számos polgármester kérte, hogy hozzunk létre egy platformot, amely lehetővé teszi az RB tagjai és az uniós helyi és regionális szintű vezetők számára, hogy megosszák egymással igényeiket, visszajelzéseiket és ötleteiket, valamint hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki. A cselekvési tervnek köszönhetően célzottan tudunk foglalkozni a helyi közösségek egészségügyi ellátással kapcsolatos szükségleteivel, továbbá kezelhetjük a világjárvány társadalmi és gazdasági következményeit és az azok által a helyi és regionális önkormányzatokra kifejtett hatásokat.

Intézményi szerepe értelmében az RB egyfajta összekötőként működik az Európai Unió és annak helyi és regionális szintű kormányzatai között. A jelenlegi válság kapcsán kész támogatni, tájékoztatni, bevonni és képviselni az európai régiókat és városokat. Az RB cselekvési terve operatív és gyakorlati téren az alábbi intézkedéseket tartalmazza:

1) uniós támogatás biztosítása a helyi és regionális önkormányzatok számára az egészségügyi ágazatban egy uniós szükséghelyzeti egészségügyi mechanizmus szorgalmazása révén,
2) platform létrehozása az uniós városok és régiók közötti eszmecsere, együttműködés és kölcsönös támogatás elősegítésére,
3) az RB különféle mechanizmusainak használatával helyi és regionális szempontú konkrét visszajelzések nyújtása arról, hogy miként kellene kezelni a világjárvány egészségügyi, társadalmi és gazdasági következményeit, illetve az azok által az emberekre és a helyi közösségekre kifejtett hatásokat,
4) a helyi és regionális önkormányzatok rendszeres és gyakorlatias szempontú tájékoztatása a válság kezelése érdekében hozott uniós intézkedésekről,
5) a világjárvány megfékezésére hozott uniós intézkedések eredményességi vizsgálatának megkönnyítése, illetve tények összegyűjtése a tagoktól annak érdekében, hogy a helyi és regionális szint tapasztalatai alapján javítható legyen az uniós politikák minősége (a politikák állapotfelmérése).

Ezeket a fellépéseket és intézkedéseket célzott kommunikációs tevékenységek is kísérik majd, amelyek részletezik, hogy mi mindent tesz az EU annak érdekében, hogy támogassa a helyi közösségeket a koronavírus okozta világjárvány elleni küzdelemben.

*A Régiók Európai Bizottságán belül működő Elnökök Értekezlete:

Apostolos Tzitzikostas, a Régiók Európai Bizottsága elnöke, Közép-Makedónia régió kormányzója (Görögország)
VascoIlídio Alves Cordeiro, a Régiók Európai Bizottsága első alelnöke és az Azori-szigetek autonóm regionális kormányának elnöke (Portugália)
Olgierd Geblewicz, a Régiók Európai Bizottsága EPP-csoportjának elnöke és Nyugat-Pomeránia vajdaság elnöke (Lengyelország)
Christophe Rouillon, a Régiók Európai Bizottsága PES-csoportjának elnöke és Coulaines polgármestere (Franciaország)
François Decoster, a Régiók Európai Bizottsága Renew Europe-csoportjának elnöke és St Omer polgármestere (Franciaország)
Władysław Ortyl, a Régiók Európai Bizottsága ECR-csoportjának elnöke és Lengyel-Kárpátalja (Podkarpackie) vajdaság elnöke (Lengyelország)
Kieran McCarthy, a Régiók Európai Bizottsága EA-csoportjának elnöke és Cork képviselő-testületének tagja (Írország)
Satu Haapanen, a Régiók Európai Bizottsága Zöldek csoportjának társelnöke és Oulu képviselő-testületének tagja (Finnország)

Elnöki szóvivő:
Michele Cercone
Tel.: +32 (0)498 98 23 49
[email protected]

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.