fbpx

Csíkszeredában versenyeznek a legjobb kis matematikusok

Csíkszereda ad otthont a 2014-ben 23-ik alkalommal megszervezett Nemzetközi Magyar Matematikaversenynek. Az esemény ünnepélyes megnyitóját, amelynek a Márton Áron Gimnázium és Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a házigazdája, március 13-án tartották a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában. Az eseményen – a versenyen részt vevő diákok mellett – jelen voltak a házigazda tanintézmények vezetői, helyi elöljárók, valamint a megyei tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium munkatársai.

Az ünnepélyes megnyitó első mozzanataként a Márton Áron Gimnázium kórusa elénekelte az iskola himnuszát. Varga László igazgató a magyarul zajló tehetséggondozás fontosságáról beszélt, valamint a matematika, mint egyetemes nyelv szerepét hangsúlyozta. Dr. Makó Zoltán az egyetem dékánja elmondta, hogy örömmel bocsátották a verseny rendelkezésére az egyetem termeit, majd a hosszútávú memória tulajdonságairól, a módszeres tanulás fontosságáról értekezett.

A helyi elöljárók közül elsőként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szólalt fel, aki kiemelte, hogy a közigazgatásban sok jól képzett emberre van szükség. Ugyanakkor gratulált a szervezőknek, hogy a jelenlegi romániai törvénykezésnek köszönhető áldatlan állapotok ellenére meg tudták szervezni ezt az rangos versenyt. Reményét fejezte ki, hogy a vendégekkel sikerül megismertetni és megszerettetni a Székelyföldet.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a matematikáról elmondta, hogy ez az a tudományág, amellyel a semmiből új világot lehet teremteni, ahogy Bolyai János is tette, miközben a segítségével a mindenségből a semmit is létre lehet hozni, ilyen eszköz az atombomba. Hozzátette, a matematika igazi boldogsága az, amit a közösségnek általa tudunk adni.

Szabó Csilla, a Román Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkársága szakképzésért felelős felügyelője külön üdvözölte azokat a diákokat, akik a zavaros politikai helyzet ellenére Ukrajnából érkeztek ide. Bartolf Hedwig, Hargita megye főtanfelügyelője megtisztelőnek, ugyanakkor kihívásnak nevezte, hogy itt szervezik meg a nemzetközi matematikaversenyt. Zsigmond Barna Pál, csíkszeredai főkonzul elmondta, bárhol is éljünk a világban, minden magyar anyanyelvén számol, ezért is van szimbolikus jelentősége annak, hogy Csíkszeredában tartják idén a versenyt.

Lászlóffy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének örökös tiszteletbeli elnöke a Márton Áron Gimnázium névadója szellemi örökségének követésére biztatta a diákokat, majd pedig Bolyai János munkásságának lényegére világított rá beszédében. András Zoltán egyetemi docens, a versenybizottság vezetője, mint az első Nemzetközi Magyar Matematikaverseny díjazottja köszöntötte a diákokat és kívánt nekik sok sikert a megmérettetésben.

A diákok egyébként nemcsak versenyeznek az itt eltöltött négy nap alatt, hanem kirándulásra is mennek a környéken, hogy megismerjék Csíkszeredát, Tusnádfürdőt, a Szent Anna-tavat, a Nyergestetőt, Csíkdelnét, Csíkszépvízt, Gyimesbükköt (az ezeréves határt), Madéfalvát, Karcfalvát és Csíkszentdomokost.

Csíkszereda, 2014. március 13.

 868 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás