fbpx

Egy lépéssel a történések előtt…

A decentralizáció, Cseke Attila volt egészségügyi miniszter kezdeményezésére, a román egészségügy legnagyobb reformja volt az elmúlt tíz évben, ami jelentős eredményeket hozott ott, ahol megtalálták a megfelelő vezetőt, és hagyták dolgozni.

Mi megtaláltuk, és kiszámíthatóságot, folytonosságot, folyamatos fejlődést tudunk biztosítani. A múlt héten is újabb egységgel bővült a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház, amely úgynevezett tamponzónaként fog működni a koronavírus-fertőzés gyanújával érkező betegek ellátására. A fertőzések számának növekedésével több ilyen tamponzónát alakított ki a kórház, hogy mindig egy lépéssel a történések előtt járjunk, és felkészültek legyünk a betegek ellátására.

Az összefogásokról se feledkezzünk meg, azokról az adományokról, amiket a járványhelyzet alatt kaptunk önkormányzatoktól, közbirtokosságoktól, cégektől és magánszemélyektől. Mindezekkel az eszközökkel gyarapítottuk a kórház felszereltségét. Ez év júliusától elkezdődött a lakossági kérésre történő koronavírus-tesztelés a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban is, hogy a kivizsgálás minél rövidebb idő alatt megtörténjen. Azóta intenzív tesztelési tevékenység folyik, és sikerült adományokból beszerezni egy új PCR-tesztgépet a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság számára is. Az utóbbi hetekben is sikerült adományt gyűjteni egy betegszállító liftre a csíksomlyói épületben működő osztályoknak.

Átszervezések és új intézkedések is voltak a kórháznál a megfelelő betegellátás érdekében, és mindez úgy történt, hogy csupán pár napra függesztették fel a krónikus betegek számára tervezett sebészeti beavatkozásokat.

Ezért is fontos, hogy legyen hatáskörük a helyi és regionális intézményeknek, hogy lehetőségük legyen minél gyorsabban reagálni az igényekre. A legjobb döntés volt a kórházak decentralizációja, és nem támogatjuk a központosított döntéshozást! Az egészségügy ne legyen a politikai harcok terepe! Ezért fontos, hogy Bukarestben jelen legyen azok a képviselők, akik ismerik a Hargita megyei embereket, és az ő érdekeiket képviselik. A következő uniós költségvetési ciklusban rekordösszegű, ötmilliárd eurós összegre számíthat a romániai egészségügy, s létfontosságú, hogy ezt a pénzt hogyan használják fel. Prioritás kell hogy legyen a kórházi infrastruktúra fejlesztése, orvoslakások építése, szakorvosok hazacsábítása és motiválása.

Ezúton is ismételten meg szeretném köszönni a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban dolgozó személyek kitartó munkáját. A megyei kórház ma az ország egyik legdinamikusabban fejlődő egészségügyi intézménye, ebből pedig fiatal orvosaink is kiveszik a részüket. Vonzó célpont lett Csíkszereda az orvosok számára, és ennek köszönhetően ma már olyan szolgáltatások is elérhetők, amelyekért korábban más megyékbe kellett szállítani a pácienseket.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.