fbpx
6 June 2017, "An EU Action Plan for nature, people and the economy" conference Belgium - Brussels - June 2017 © European Union / Nina Paukovic

Előrelépés nagyragadozók ügyében, konzultáció a vadkárrendezésről

Az egyik fontos eredménye a múlt heti bukaresti fórumnak, hogy a jelenlévők egyetértettek abban: a károkat okozó medvék ügyében sürgős intézkedéseket kell hozni, valamint újra kell gondolni a vadkárok megtérítésére vonatkozó teljes jogszabályrendszert. Erről értesítette Borboly Csaba a Hargita megyei önkormányzatokat és vadásztársulatokat.

Jelentős előrelépésnek tartja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a június 8–10. között Bukarestben megrendezett, a nagyragadozók és az ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform zárónyilatkozatát, amely tartalmazza a vadkárok csökkentése céljából javasolt intézkedéseket. A dokumentumban ugyanis a jelenlévők, beleértve a természet- és állatvédő szervezeteket is, egyetértettek abban, hogy a kilövési kvóta felfüggesztése következtében jelentősen nőtt a vadkárok száma, ez ügyben pedig sürgős lépéseket kell tenni. A múlt pénteki rendezvényen a megyeelnök is részt vett, és beszédében ismertette a Hargita megyei problémákat. (Erről szóló hírünk itt olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/elfogadhatatlan-hogy-a-medveproblema-miatt-emberi-eletek-vannak-veszelyben.html)

A nyilatkozatról az elöljáró június 16-án levélben értesítette a megye önkormányzatait – polgármestereket, alpolgármestereket –, vadásztársulatait, megyei tanácsosokat hangsúlyozva: egyik fontos eredménye a fórumnak, hogy a károkat okozó medvék ügyében sürgős intézkedéseket kell hozni, valamint újra kell gondolni a vadkárok megtérítésére vonatkozó teljes jogszabályrendszert. Utóbbi esetében folytatja a megyei tanács a konzultációt, a vadkárokról szóló kormányhatározat-tervezetről ugyanis a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) a tanácselnököktől észrevételeket kért. Borboly Csaba arra kér minden Hargita megyei érintettet, válaszoljon a kérdésekre a https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/848547975310652/ linken.

Egy másik, június 14-i bukaresti tanácskozáson, amelyen Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszterrel találkoztak a természetvédelmi szervezetek és vadásztársulatok, valamint érintett közintézmények képviselői, Hargita Megye Tanácsa részéről a vidékfejlesztési egyesület igazgatója, Márton István vett részt. Borboly Csaba szerint a miniszterek lemondása nem jelenthet akadályt a probléma megoldásáért folytatott küzdelemnek, főként mert már sikerült a Régiók Bizottságában nemzetközi szintre vinnie a kérdést. A fent említett június 8–10-i bukaresti találkozó is ezen a szinten zajlott, és Brüsszelből egyre jobban látszik a székelyföldi medveprobléma.

Ez az ügy túlmutat minisztereken, kormányokon, nem beszélve arról, hogy a természetvédelmi szervezetek is elismerték a kilövési kvóta felfüggesztésének káros voltát. Folytatni tudjuk tehát a küzdelmet, és bízom benne, hogy az új környezetvédelmi miniszter szintén nyitott és segítőkész lesz – nyilatkozta a megyeelnök.

(A Borboly Csaba régiók bizottsági legutóbbi felszólalásáról szóló hír elérhető itt: http://hargitamegye.ro/hirek/egyre-inkabb-latszik-a-baj-brusszelbol-is.html)

Márton István igazgató a tanácskozáson elmondta, a kérdést a köznyugalom biztosításával lehet megoldani, azzal, hogy a vadásztársulatok állami pályázat útján támogatást kapnak takarmány vásárlására és vadföldek kialakítására távol a településektől, valamint annak megtiltásával, hogy a vadakat, köztük a medvéket, négykerekű terepmotorokkal, traktorokkal, pásztorkutyákkal, petárdákkal zavarják. E kettő megvalósulásával Márton István szerint kevesebb kártevő medvét kell kilőni, elszállítani vagy elaltatni, kevesebb vadkár keletkezne.

Csíkszereda, 2017. június 16.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.