fbpx

Kettős állampolgárság mint politikai innovációs tényező

Kissé cikornyásra sikeredett e bejegyzés címe, de hát tíz év távlatából sem kopik ki teljesen az emberből az a fogalomhasználat, amit az egyetemen elsajátít, és én történetesen politológiát tanultam Budapesten.

Szóval a lényeg az, hogy belegondoltam, mi lehet a következménye az egyes országok politikai rendszereiben annak a jelenségnek, hogy az Európai Unióban egyre jobban elterjed a kettős, akár többes állampolgárságú szavazók száma. Történik ez migráció révén, és történik úgy, hogy napjainkra, főleg itt Közép- és Kelet-Európában az anyaországok megadják határon túli nemzettársaiknak is az állampolgárságot. Sok százezer moldovai román és erdélyi magyar jutott így állampolgársághoz. Azt, hogy a román állampolgárság megadása milyen hatást gyakorolt a moldovai politikai rendszerre, még nem tudjuk, de egy biztos, a romániai választásokon komoly faktort képeznek a Moldovai Köztársaságban élő kettős állampolgárok. Bízzunk benne, hogy magyarországi viszonylatban is érvényesülni fog ez a folyamat, és a magyarországi választásokon is szavuk lesz az erdélyi magyaroknak.

Van azonban e folyamatoknak egy fordítottja is, amivel, úgy látom, sem az elemzők, sem a politikusok nem foglalkoznak. Gondoljunk csak bele, a 2014. tavaszi magyarországi választási kampány zajai, üzenetei átszüremlenek ide Erdélybe, egész Romániába, tehát, mondjuk, a Fidesz üzenete az lesz, hogy az elmúlt négy évben a nyugdíjak megőrizték reálértéküket, sőt még növekedtek is, csökkentették ennyi és ennyi százalékkal a rezsidíjat, a gazdáknak ennyi és ennyi támogatást adtak, vagy, mondjuk, jön az LMP, és elmondja, hogy mit ért zöld fordulat, zöld adózás alatt, az MSZP is jön, és elmondja, hogy ezt így meg ezt úgy. Ezek az üzenetek nemcsak az erdélyi magyarokhoz fognak eljutni, hanem a románsághoz is, és akkor szerintem óhatatlanul is felvetődik bennük az a kérdés, hogy ha ott lehetett, akkor itt miért nem, ha ott nem kellett 25 százalékkal csökkenteni az állami fizetéseket, akkor itt miért kellett, ha ott drasztikusan csökkentették a rezsit, nálunk miért kell év elején 25%-kal emelni a távhő árát, ha ott nem adóztatják, csak támogatják a gazdákat, ha ott ki akarják szorítani a külföldi földvásárlókat, akkor itt azt miért nem teszik, vagy ha ott állami, önkormányzati, tehát közösségi tulajdonba veszik a közműveket, akkor nálunk miért kell privatizálni, vagy hogy ott miért természetes, hogy ha bármikor bemész a gyógyszertárba, a támogatott gyógyszert megkapod, itt meg miért van az, hogy csak a hónap első néhány napján van esélyed a támogatott recept kiváltására, utána meg szívhatod a fogad, vagy jó mélyen a zsebedbe nyúlhatsz. Természetesen lehetnek fordított kérdések is, mondjuk, a magyarországi parlamenti választások kapcsán feltehetik sokan a kérdést, hogy Romániában van kisebbségi képviselet a parlamentben, Magyarországon nincs.

Tehát a lényeg az, hogy egy dologra biztos alkalmas a kettős állampolgárság: arra, hogy árnyalja a különböző államok politikai rendszerei között fennálló határokat, és hozzájáruljon ahhoz, hogy az Európai Unióban ne csak az emberek, a tőke áramoljon egyre szabadabban, hanem a politikai elképzelések, közpolitikai megoldási javaslatok is. Szerintem ez már önmagában örvendetes, ezért állítom a bejegyzés címében foglaltakat. Természetesen nem kell eltúlozni a jelenség fontosságát, de e jelenséggel számolniuk kell majd a politikusoknak.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.