fbpx

Kormányon vagyunk?

Eddig nem tudtam róla, de az alábbi sorokat olvasva úgy tűnik. Az IMF-es adóemeléseket csak kormányzati pozícióból szokás dicsérni, megértő fejbólogatással szemlélni, ellenzékiből kevésbé, pláne ha egy olyan csődkormányról beszélünk, mint ez a minden ízében recsegő-ropogó USL-kormány. A koalíciós tag PNL egyes meghatározó politikusai is kritizálták e lépést, például az egykori miniszterelnök, és nem értem, hogy nekünk ehhez miért kell ilyen kijelentést tennünk. Mit fogunk mondani annak a kolozsvári magyar nyugdíjasnak, aki kétszobás panellakása egyik szobáját kiadja bérbe, hogy alacsony nyugdíját ki tudja egészíteni? Az IMF-megállapodás neki ezt jelenti, meg a sorban állást, extra adózást, görcsöt a gyomorba, hogy majd jöhet az adóellenőr stb. Most aztán megy szépen, bevallást készít az 5,5%-os egészségügyi járulékra is, a bérleti díj után, sorba áll és viseli azt a tortúrát, amivel a romániai adóügyintézés egy másik típusa jár, más intézménynél, más rendszerben, mint ami eddig elégséges volt a polgármesteri hivatalnál? És közben még elvárjuk, hogy majd álljon sorba, amikor választások lesznek, és szavazzon reánk?

Nem értem az egészet.

Consideram ca sunt masuri suportabile pentru cetateni – adóemelésre ilyet ellenzéki politikus még álmában sem mond, nemhogy a parlamentben. De lehet, az én készülékemben van a hiba, és akkor elnézést kérek.

Mindenesetre aki úgy gondolja, hogy ezek az adóemelések „suportabil”-ok, majd ne lepődjön meg, ha az intézkedések által hátrányosan érintett magyar emberek tízezrei úgy gondolják, hogy ez az egész „insuportabil”.

És akkor itt a teljes idézet:

„Consideram ca o astfel de intelegere preventiva este necesara si benefica economiei romanesti, deoarece asigura un grad mare de credibilitate, in conditiile in care nu creeaza povara suplimentara cetatenilor acestei tari, cel putin asa credem din informatiile pe care le detinem. Este necesara luarea unor masuri urgente de relansare a economiei, prioritizarea corecta a finantarii programelor si proiectelor incepute si nefinalizate pentru reducerea arieratelor, relansarea reabilitarii infrastructurii rutiere si de cale ferata si relansarea programelor de reducere a numarului de someri prin crearea de noi locuri de munca.Am retinut cateva lucruri legate de fiscalitate – largirea bazei de impozitare, adica extinderea platii CASS si dupa venituri realizate din chirii, respectiv impozitarea obiectelor de lux, adica introducerea unui nou timp de impozit pe unele obiecte considerate intr-adevar de lux sau marirea accizelor la unele produse. Consideram ca sunt masuri suportabile pentru cetateni, cu atat mai mult cu cat nu se vorbeste despre reducerea numarului de angajati, de desfiintarea locurilor de munca. Intentia Guvernului de a realiza o privatizare partiala in sistemul energetic prin vanzarea la bursa a cate unui pachet minoritar de actiuni in companiile energetice din tara s-ar putea sa fie o masura care sa asigure veniturile necesare la buget, iar pentru ca aceste intreprinderi sa asigure o functionare eficienta aceasta masura trebuie luata, in opinia noastra, cu mare grija, astfel ca sectorul energetic sa ramana neaparat sub controlul national.” (sursa: Agerpres)

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás