fbpx

Kormányzati teszt

A napokban láthattuk, hogy megyénkben a zászlók ügye megint napirendre került. Remélem, sikerül kellő bölcsességgel e kérdéseket megnyugtatóan rendezni. Ne legyenek kétségeink, leszólt valaki Bukarestből a kormányzat háza tájáról, hogy ti ott Hargita megyében keltsetek már egy kis cirkuszt, az sohasem árt. Nem mondom, hogy a zászlós kérdés napirendre tűzéséhez köze van a miniszterelnöknek, de ahhoz már igen, hogy ezt leállítsa. Az alábbi, USL-hez közeli internetes portál cikkét elolvasva látható, van baj és dolog épp elég.

Számomra a zászlóügy teszt, annak a kérdésnek a tesztje, hogy a választási kampány lezárultával a kormányzat felhagy-e a jól bejáratott, de átlátszó trükkökkel és praktikákkal, és abban a szellemben cselekszik-e, amit az USL–RMDSZ-megállapodás sugall, vagy sem.

A jelenlegi kormányzattól alapvetően két dolgot várnak az emberek, románok és magyarok egyaránt: legyen vége a cirkuszoknak, és ne romoljon a gazdasági helyzet, sőt lassacskán javuljon. Realisták az emberek, nem várnak világmegváltást, de az jogos elvárás, hogy jobb legyen. Jobb legyen a gazdasági helyzet, a közérzet. Ez teljesíthető elvárás, ha a kormányzat tisztességgel kormányoz, és nem trükközik. A székelység hergelése trükk. Vannak más trükkök is. Egy kétharmados kormánykoalíciónak ideje lenne ráébrednie arra, hogy a választási kampánynak vége, már nyolc hónapja kormányon van, tehát nemcsak Chiriac úr fog rákérdezni hónapokon belül, hanem nagyon sokan mások is.

Ami pedig Hargita megyét illeti, Ponta miniszterelnök úrnak egy dolgot kellene tudnia: a cirkuszok keltése nem szolgálja a Hargita megyei magyarság érdekeit, de nem szolgálja a Hargita megyei románságét sem. A munkanélküliség, a kivándorlás egyaránt érinti mindkét közösséget a megyében, sőt ami az elvándorlást meg úgy általában a demográfiai folyamatokat illeti, a Hargita megyei románság vonatkozásában ezek még aggasztóbbak, mint  a magyarság esetében. Hiába  a számolatlanul utalt kormánypénz megyénk román településeire, hiába aszfaltozzák le lassan már a legeldugottabb utcákat is Maroshévízen, abból sem megélhetés, sem munkahely nem lesz.

A helyi gazdaság fejlesztése, megerősítése elsősorban közösségi összefogás, összedolgozás kérdése, nem pénzkérdés. Aki nem hiszi, menjen el Székelykeresztúrra, és nézze meg, mennyi pénzből hány család kapott többletlehetőséget a boldoguláshoz.

Ezért a miniszterelnök úr akkor jár el helyesen a Hargita megyei, székelyföldi románság érdekében, ha leállítja a cirkuszt kelteni igyekvőket, és arra ösztökéli a románság helyi képviselőit, véleményformálóit, hogy csillapítsák az indulatokat, a közhangulatot. A helyi románságnak nem fog menni nélkülünk, és nekünk sem nélkülük.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.