fbpx

Közösségi tulajdonba tartozó vállalkozások segítése

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Székelyföldi, Csík-térségi látogatása alkalmával sikerült felhívni a figyelmet a székelyföldi szövetkezeti mozgalom néhány kezdeményezésére. Hargita Megye Tanácsa az elmúlt években kiemelt figyelemmel kísérte és törvényes lehetőségei keretében támogatta azokat a közösségi kezdeményezéseket, amelyek a helyi termelők  és helyi, hagyományos, székely termék értékesítését, népszerűsítését és helyben való hasznosítását célozták meg. Elmondhatjuk, hogy ez a mozgalom már számos megvalósítást, előremutató kezdeményezést mondhat magáénak, az elmúlt időszakban olyan közösségi projekteket sikerült útjára indítani, mint például a Székely termék mozgalom, a székelykeresztúri tejgyár újraindítása vagy az alcsíki burgonyatermelők összefogása.

SesztakMegyehaza2015marc13_2

Továbbá, konkrét projekteket és elképzeléseket mutattunk be a miniszternek úgy mint a Hargita-hegység Övezeti Rendezési Tervét és a Hargita sírégió tervét, amelyek megvalósításán évek óta dolgozunk közösen a Hargita Hegység Fejlesztéséért Egyesületével valamint a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással. Célunk olyan fenntartható módon fejleszteni a térséget, hogy minden évszakban kiterjedt szabadidős tevékenységet lehessen folytatni.

Úgy gondoljuk hasznos lenne egy, a székelyföldi közösségi tulajdonba tartozó vállalkozások, szövetkezetek munkahelyteremtő beruházásait, valamint az erdélyi magyar egyházi közösségek, civil szervezetek fejlesztéseinek megvalósítását támogató program, amelyhez a magyar állam  segítségét kértük.

SesztakSzepviz2015marc13_1

A székelyföldi közbirtokosságoknak, termékértékesítő szövetkezetek, tejszövetkezetek munkahelyet teremtő gazdasági szereplők számára egy támogatott hitelprogram indítását javasoljuk, fél–egymilliárd forintból, de minimis alapon, tehát projektenként maximum 200 ezer euró összeggel (évente 8-10) új beruházás, a már megkezdett és folyamatban lévő beruházás, forgóeszköz-finanszírozás, illetve az Európai Uniótól igényelt finanszírozáshoz szükséges önrész, illetve előfinanszírozás biztosítása érdekében.

SesztakSzepviz2015marc13_2

Szeretnénk ha a székelyföldi és az erdélyi szórványban működő közösségek lehetőséget kapnának arra, hogy a különböző önszerveződési és közösségi társulási kezdeményezések: közbirtokosságok, kis tejfeldolgozók vagy például a székelykeresztúri szövetkezeti tejgyár kedvezményes hitelhez juthassanak további fejlesztések, piaci terjeszkedés céljából. Az erdélyi szórványban elsősorban a kisebb vidékfejlesztési projektek (pl. templomfelújítás, turisztikai fejlesztések, mintagazdaságok) megvalósításához szükséges likviditás biztosítására van igény.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.