fbpx

Lássuk a medvét! – Brüsszel után Bukarestben is

A román fővárosban szervezik meg június 8–10. között a nagyvadak és ember együttélésével foglalkozó európai uniós platform negyedik regionális műhelymunkáját, az EU vadászegyesületekért és fajmegőrzésért felelős szövetsége (FACE) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szervezésében. (http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/coexistence_platform.htm) A résztvevők a nagyvadakkal kapcsolatos problémák kezelésének jó gyakorlatait osztják meg egymással, és a rendezvény pénteki napján felszólal Borboly Csaba is. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága tagjaként Brüsszelben többször ismertette a Hargita megyei medve- és egyéb vadkárproblémát, javaslatait jelentésbe is belefoglalták. Legutóbb június 6-án vett részt az „An EU Action Plan for nature, people and the economy” (EU-s cselekvési terv a természet, az ember és a gazdaság vonatkozásában – http://ec.europa.eu/environment/nature/legislation/fitness_check/action_plan/conference_en.htm) című konferencián, amelyen ezt a kérdést tárgyalták a felvetése nyomán. A rendezvény az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a Régiók Bizottsága közös szervezésében zajlott, amelyen részt vett Frans Timmermans, az EB alelnöke is.

Borboly Csaba elmondta, hogy Romániában gyors és hatékony intézkedésekre van szükség, mivel a medvék száma mintegy ezerrel növekedett, naponta történnek medvetámadások, a közbiztonság egyre romlik. A megyeelnök felvázolta, hogy a nagyvadak ügyét nem az emberek életterének szemszögéből kezelik az Unióban, ráadásul Romániában azok a személyek, akiket vadkár ért, nem kapnak kompenzációt a Natura2000-es program keretében, holott az Unió lehetővé teszi, és lenne is rá pénz, hektáronként akár 200 euró. Ez a kártérítés szerinte a vadkárok rendezésében is segítene, legalábbis enyhítené a problémát.

A hozzászólók hangsúlyozták: nincs egységes megoldás a problémák kezelésére, mert mindegyik tagállamban különböző gondokkal küszködnek a vadállatok és az ember konfliktusa kapcsán. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a romániai helyzet kivételesnek számít, aminek a megértéséhez tapasztalatcserére és párbeszédre van szükségük más országok döntéshozóinak és szakembereinek. Az EU-s cselekvési terv sikeres gyakorlatba ültetéséhez szükség van mindegyik tagállam egyedi helyzetének a vizsgálatára, hangzott el a konferencián. Ennek érdekében hatékonyabb kommunikációt és tájékoztatást szorgalmaztak, illetve a közösségek és az érdekeltek bevonását a megoldáskeresés folyamatába. Ugyanakkor egy olyan platform létrehozását javasolták az érintettek számára, amely ember és medve közti konfliktusok menedzselésére dolgoz ki módszert.

A felszólalásra válaszolók kiemelték az önkormányzatok szerepét ebben a kérdésben, ugyanis ezek a legfontosabb szereplők a cselekvési terv gyakorlatba ültetésében, így több hatáskört kell biztosítani számukra ezen a területen. Mint elhangzott, a legnagyobb probléma az, hogy bár törvény van rá, nincsenek menedzsmenttervek a környezetvédelmi projektek kezelésére.

Brüsszel után tehát a héten Bukarestben is foglalkoznak a témával, és alkalom lesz ismét felhívni a figyelmet nemcsak a romániai, hanem a Hargita megyei helyzetre is. Borboly Csaba szerint most már Brüsszelből is kezd látszani, mekkora a baj a nagyvadak miatt Romániában, és úgy látja, uniós szinten is kezdik felfogni, mennyire nincs rendjén az, ami a székely falvakban történik, hogy a medvék településekre látogatnak, emberéleteket veszélyeztetnek és egyre több kárt okoznak.

Borboly Csaba korábban többször is megszólalt az ügyben uniós szinten, a nagyvadak kilövési kvótájával kapcsolatban márciusban egyeztetett Ctibor Kocmannal, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának Romániáért és Szlovákiáért felelős felügyelőjével. Egyetértettek abban, hogy a nagyvadak védelmének a közös akaraton és elfogadáson kell alapulnia. (Bővebben: http://www.borbolycsaba.ro/hirek/bukarestbol-valtoztathato-a-nagyvadak-kilovesi-kvotaja/)

Hargita Megye Tanácsa elnökének a Régiók Bizottságában folytatott tevékenységéről a következő címen tájékozódhatnak: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/

A brüsszeli konferencián készült képek elérhetők itt: https://www.flickr.com/photos/cor-photos/sets/72157682733067480

 

Csíkszereda, 2017. június 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.