fbpx

Legyünk mi is a mindennapok harcosai!*

Tisztelt Egybegyűltek!

Olyan emlékhelyen állunk most, amely, reméljük, gyermekeinknek és unokáinknak is fontos lesz. Emlékeinkben őrzünk most számos csatát, ütközetet és ellenünk irányuló harcokat: Mohácsot, ’48-at, a Nyerges-tetőt, Úzvölgyét és a Siculicidiumot. De ahhoz, hogy egy olyan évben helytálljunk, mint amilyen a 2020-as volt, tele ismeretlen helyzettel, megpróbáltatással, a járvány okozta nehézségekkel, szükségünk volt a felmenőinktől örökölt hazaszeretetünkre, erőnkre és legfőképpen a hitünkre.

A hit a székelyek életében nagyon fontos, amit nem vehet el tőlünk senki. Ugyanúgy a hazaszeretetünket, szabadságunkat és a hazáért, otthonunkért folytatott munkát sem veheti el tőlünk senki. Habár megpróbáltatások és ellendrukkerek mindig lesznek, példaértékű az a munka, az a hit, bizalom és kitartás, ahogy a székely nép a mindennapjait éli. Múltunk, emlékhelyeink mindig figyelmeztetni fognak arra, hogy miért is kell harcolnunk, mit is akartak anyáink és apáink az áldozatos munkájukkal elérni. Inspiráljon minket a hazaszeretet, apáink szavai, vértanúink tettei, hiszen ma hősökre emlékezünk itt, Madéfalván. Olyan hősökre, akik a mi jövőnkért harcoltak. Felelősségtudattal kell lennünk, egy olyan megyéért, egy olyan térségért, egy olyan Székelyföldért dolgozva, ahol jó élni. Legyünk mi is a mindennapok harcosai, akik ugyanolyan példaképpé válhatnak, mint a madéfalvi vérengzés hősei.

Engedjék meg, hogy a madéfalvi közösségnek megköszönjem azt a példaértékű részvételt, amivel december 6-án lehetővé tette – mind a madéfalvi, mind a teljes Csík-térségi közösség –, hogy ott lehessünk a parlamentben, a döntéshozásban. Olyan eszközt kaptunk, egy olyan lehetőséget, amivel lehet fejleszteni, gondolkodni és jövőt építeni.

Külön meg szeretném köszönni Potápi Árpád államtitkár úrnak és Brendus Réka főosztályvezető asszonynak, hogy itt vannak a magyar kormányt képviselve, mert ebben a munkában, közös erőfeszítésben, amit térségeinkért teszünk, a magyar kormányra messzemenően számíthatunk. Azért kell dolgoznunk helyi és megyei szinten egyaránt, hogy építkezni tudjunk! Vízióink kiterjednek az élet minden területére, az útépítéstől az orvoslakások építéséig, a fiatalok hazavonzásától a termelőink megélhetésének támogatásáért. Olyan Csíkot, Hargita megyét és Székelyföldet építünk, ahol gyermekeink, unokáink életében – bízom benne –, kevesebb lesz a harc, és több az építkezés! A hit, munka, bizalom jegyében.

 

* A 2021. január 7-én, a madéfalvi Siculicidium-emlékműnél tartott megemlékezésen elhangzott beszédem szerkesztett változata.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.