fbpx

Megnyert csata és elvesztett háború

Rengeteg információval, találgatással, feltevéssel találkozhattunk az elmúlt napokban a Brexit kapcsán. Úgy vélem, hogy akár az EU megszűnésének az első lépése is lehet mindez, ami azt jelzi, hogy valami hiba van a rendszerben. Mégpedig azért, mert Brüsszelben a sok fontos ember csak a nagyon nagy dolgokkal foglalkozott, és közben megnehezítette az életet, legyen szó egyszerű disznóvágásról, mezőgazdaságról, szőlőtermesztésről vagy APIA-támogatásról. A valós, napi dolgokkal kevésbé foglalkoznak, csak olyan makroszintű érdekeknek vetik alá az embereket, mint a Natura2000 és a medvekérdés. Kereszténységről hallani sem akarnak, más csoportoknak tulajdonítanak jogokat, a tényleges kisebbségeknek pedig kevésbé. A családokból a gyerekeket és a fiatalokat a „szabad mozgás” jegyében Nyugatra csalták a jobb élet, nagyobb kereset reményében. Persze a szabad mozgásra való hivatkozáskor nem beszélnek a szétszakadt családokról, az apa nélkül felnövő gyermekekről.

Az embereknek kezd elegük lenni, mert nem arról szól az EU, hogyan lehetne jobb, hanem arról, hogyan rendelődik alá mindenki a magasabb ügyeknek, hatalomnak. Mindeközben a pénzvisszaosztás nulla, és az általunk végzett tanulmányok is kimutatták, hogy 13 romániai megye szegényebb lett az EU miatt. Minden, ami probléma, nemzeti hatáskör, és ha az országos döntéshozás impotens, akkor a lakosság húzza a rövidebbet. Nem jó az irány, és a napi dolgokra sem irányul kellő figyelem.

A londoni politikusok most ébredtek rá, hogy megnyerték a csatát, és ezzel elvesztették a háborút. Arról beszélnek, hogy minden marad a régiben, számítanak a tegnap még bevándorlónak, élősködőnek nevezett EU-s állampolgárokra. A brüsszeli hangok azonban egyértelműen fogalmaznak, és a Szerződés 50. cikkelyére hivatkoznak, amely kimondja, hogy az EU-jog érvényessége véget ér a kilépő országban. Nem lesz szabad a vállalkozások és a munkavállalók mozgása, letelepedése, mert mindezeknek a jogalapja egy csapásra megszűnik.

Nem védi meg semmilyen szervezet a jogsértésektől a most az Egyesült Királyságban élő székelyeket sem. Hónapokon belül elvesztik minden jogosultságukat, amivel EU-s állampolgárként rendelkeztek: nem lesz NHS-ellátás, vége az iskolai, egyetemi egyenjogúságnak. Idegenrendészeti eljárások jönnek, újra bevezetik a munkavállalási engedélyt.

Az 50. cikkelyben megjelölt határidő két év, de ennél sokkal hamarabb végbemegy a változás. Hargita megyében nem nézhetjük tétlenül, hogy a most Angliában élők helyzete ellehetetlenüljön. A lehető legrövidebb időn belül megvizsgáljuk, milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, hogy megkönnyítsük a hazatérést. Szeretnénk, ha minél kevesebb kár érné a most távozni kényszerülőket. Hargita megye integrált programot indít a Brexit miatt a hazatérés mellett döntő családok, fiatalok lehetőségeinek javítása érdekében, összehangoljuk lépéseinket a községek és városok vezetőivel is. Biztosak vagyunk benne, hogy együtt megtervezve olyan programot tudunk megvalósítani, amivel a hazatérők itthon is megkaphatják az elismerést, sikereket érhetnek el.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.