fbpx

Miccsrendelésre érzékeny és nyelvet őriz – mi az?

Lassan már csömörünk lehet a székelyudvarhelyi miccstől – és nem azért, mert túl zsíros lenne -, de nem tudok elmenni szó nélkül egy állami szerv, illetve annak vezetője magatartása mellett, amellyel támogatja a nyilvánvaló – a román sajtóban is elismert – provokációt. Legalábbis az érintett üzletlánc (https://despre.kaufland.ro/presa/comunicate-de-presa/presse-detail.y=2017.m=09.n=precizare-amenda.html) közleménye és a brassói fogyasztóvédelmi hivatal vezetőjének állítása (https://www.bugetul.ro/interviu-sorin-susanu-sef-anpc-ce-ascunde-de-fapt-scandalul-kaufland-odorheiu-secuiesc/) ellentétes, és nagyon úgy tűnik, hogy a hivatal hozzáállása rosszhiszemű. Korábbi tapasztalatom is megerősíti ezt, hiszen ugyanez a szerv négy éve a székely termékeket is megtámadta a csíkszeredai havi vásáron, majd pert veszített ellenünk. (Részletek itt – http://hargitamegye.ro/hirek/kozeleti/mas-piacokra-nem-jar-a-fogyasztovedelem.html és itt – http://hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/jogerosen-pert-nyert-hargita-megye-tanacsa-a-fogyasztovedelmi-hivatallal-szemben.html)

Tehát a címbeli találós kérdésre a válasz: brassói fogyasztóvédelmi főnök. Szomorú az a „nyelvőri” magatartás, amit a fogyasztók védelmére hivatkozva folytat. Itt ugyanis valójában nem a román nyelvet védi, hanem azt a mentalitást, hogy a román ajkúak elsőbbséget élveznek, és nem lehetnek „idegenek a saját hazájukban”. Legalábbis ezt olvasom ki a fogyasztóvédelmis vezető magatartásából, nyilatkozatából. Félreértés ne essék: nem azt állítom, hogy a Székelyföldre érkező turistáknak meg kellene tanulniuk magyarul, vagy hogy egy térségbeli eladónak ne kellene tudnia románul is! Hanem az a zavaró, amilyen sebességgel ugranak („autosesizare”) egy ilyen átlátszó videó nyomán. Mert amint a fent linkelt, a brassói és a marosvásárhelyi piacon készült tévériportból kiderül, ott nem ennyire szigorúak. Ráadásul itt a friss hír: http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/85392-kaufland-botrany-raszallnak-a-fogyasztoved-k-a-szekelyfoldi-uzletekre Úgyhogy ismét az etnikai kettős mércét érhetjük tetten egy állami hivatalnál, ami aggasztó a jogállamiság szempontjából. Nincs új a nap alatt, gondolhatják sokan, de újra és újra fel kell hívni a figyelmet erre a jelenségre, mert felháborító, tűrhetetlen. Egy magánszemély, egy magáncég és a kereskedelmi tévék szintjén talán mindez még elmegy, és kibeszéljük a dolgot, de egy állami hivataltól elvárható a nagyobb méltóság, a nagyobb körültekintés, hogy ne váljon a nacionalista homokozó egyik szereplőjévé.

Egyszóval szeretnénk, ha az alkotmány szellemében – amelynek 4. cikkelye (2) bekezdése szerint minden állampolgár egyenlő fajra, nemzetiségre, etnikai származásra, nyelvre, vallásra vagy nemre való tekintet nélkül – a hatóságok ellenőrzéskor is egyenlő mércét alkalmaznának.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.