fbpx
????????????????????????????????????

Munkamegbeszélés a csíksomlyói és a csíkszeredai kórházban

A Csíksomlyói Tüdő- és Fertőzőosztályon és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Korbonctanán lévő problémákról valamint ezek lehetséges megoldásairól tartottak munkamegbeszélést január 18-án, szerdán. A helyszínre látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Zonda Erika és Birta Antal vezérigazgató, Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője, valamint jelen volt dr. Demeter Ferenc, a kórház menedzsere, dr. Konrád Judit orvos igazgató.

Dr. Kurkó Csilla tüdőgyógyász főorvos ismertette a problémákat, amelyekkel a csíksomlyói kórházban küszködnek, ezek között szerepelt a meszelés hiánya, elmondásuk szerint 15 évvel korábban volt teljes meszelés az épületben. Továbbá elkorhadt az ablakok kerete, hiányoznak ablakszemek, új zárakra lenne szükség, a mosdókat is fel kellene újítani. A főorvos elmondta, önerőből is tesznek például asszisztenseik meszeltek újra termeket. Hozzátette, nem várják a sült galambot, de a felújítások meghaladják az ők erőjüket.

A megyeelnök az elhangzottak alapján javasolta, hogy keressenek szakembert, aki részletes felmérést készít arról, hogy milyen munkálatokra van szükség, továbbá a közösségi oldal és a sajtó segítségével hangsúlyosabban is közölhetik problémáikat. Ajánlotta, hogy kössenek keretegyezményt a munkálatokra, majd bármikor köthetnek alszerződéseket. Szorgalmazta, hogy forduljanak a minisztériumhoz  is segítségért. Ezzel kapcsolatosan Tar Gyöngyi javasolta, hogy kezdjék el a munkálatokat, mert tapasztalata szerint a minisztérium könnyebben ad már megkezdett munkálatok befejezésére pénzt, mint új beruházásra.

A megyei tanács már évek óta foglalkozik a Csíksomlyói Tüdő- és Fertőzőosztály kérdésével, a két osztály elköltöztetésével felszabadulna az épület az egyház számára, amely a rendszerváltás után visszakapta a csíksomlyói ingatlant, tehát régi igénynek tennének eleget.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Korbonctan osztályán dr. Jurcsuk Olga részletezte, hogy milyen változtatásokra lenne szükség. Új kijáratot szeretnének, kórszerűbb felszerelést, új villanyhálózatot, és több orvost, valamint a jelenlegi fűtésrendszert is kifogásolták a patológián dolgozók, továbbá elhangzott, a kórház honlapjára is ráférne az újszerűsítés. A korbonctan egyik orvosa megemlítette, hogy Hargita megyében az egészségügyi biztósítónak nincs szerződése imunhisztó kémiai reakciókra, ami fontos onkológiai vizsgálatoknál, ezért a betegeknek fizetnük kell, pedig ez más megyékben ingyenes.

Csíkszereda, 2017. január 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.