fbpx

Ne becsüljük le magunkat!

A székelyföldi megyék Románia legszegényebb megyéi – ezt szokta harsogni a román sajtó, és erre szokott ráharapni az erdélyi magyar sajtó. A mellékelt ábra azt mutatja, hogy ez nem igaz. Ami Hargita megyét illeti, azonos kategóriában szerepel Fehér, Szeben, Bihar, Arad megyével. Valójában csak néhány megye, Temes, Hunyad, Kolozs és a Bukarestet magában foglaló Ilfov megye rendelkezik jobb helyezéssel, mint Hargita megye. Ahogy elnézem, Maros egy osztályozással, Kovászna kettővel szerepel hátrébb.

Nem mondja senki, hogy nagy a jólét mifelénk, van megélhetési gond és baj elég, de károsnak tartom azon megyei politikusok, véleményformálók magatartását, akik azt akarják belesulykolni a fejekbe, hogy Hargita megye az ország legszegényebb megyéje. Mert ha ezt sikerül besulykolni a fejekbe, akkor ne csodálkozzunk, hogy a fiatalok elvándorolnak. Tudom, egyesek imádják a sírást, az önsajnálatot, csak hát azzal nem oldunk meg semmit. Ne becsüljük túl képességeinket, eredményeinket, de alá se! Én azt látom, szívós munkával jutunk még előbbre is, ha odarakja mindenki a csontot, akinek szerepe, feladata van a munkahelyteremtésben, a gazdasági fejlesztésben. E témában van egy korábbi írásom, ajánlom, olvassák el: http://www.borbolycsaba.ro/blog/egy-kis-szamolgatas/

Az erős középmezőnyben vagyunk, a mellékelt ábra is mutatja. Ez sok mindennek köszönhető, például annak, hogy az országban elsők vagyunk az uniós támogatást lehívó gazdák számát, illetve a támogatások értékét tekintve. Nálunk nem néhány latifundiáriusnak jut ez a támgoatás, hanem szétoszlik. És vannak közbirtokosságaink, ahol a jövedelem megint szétoszlik, nem egy-két erdőbirtokos zsebébe folyik be. Tehát ezeket a folyamatokat kell erősíteni, mert ezek jelentik a biztos jövőt. Egészséges versenyképes alapokon áll a székelyföldi gazdaság, lesz ez még sokkal jobb is az egész közösségnek.

http://www.realitatea.net/harta-saraciei-in-romania_1354997.html

 1,838 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás