fbpx

Régiók Bizottsága Konferencia Székesfehérváron

Régiók Bizottsága Konferenciát szerveztek Székesfehérváron augusztus 26-án, pénteken, ahol Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottságában kifejtett delegációs valamint az előadói tapasztalatairól tartott előadást. Beszámolt a román delegációs tevékenységéről, valamint a román és magyar delegáció közötti együttműködés eredményeiről.

– Fontosnak tartom a jó kapcsolat megőrzését a román és a magyar küldöttség között, hogy egyesült erővel tudjuk feltárni  problémákat, megoldásokat keresni rá és közvetíteni tovább a rendelkezésre álló csatornákon keresztül Brüsszel felé – fogalmazott Borboly Csaba.

Elmondta tanácselnökként a Romániai Megyék Országos Szövetsége keretében kapott lehetőséget a Régiók Bizottságában való tevékenységek elvégzésére. A romániai küldöttségben az egyetlen magyar anyanyelvű állandó tagként van jelen, ennek előnye, hogy egyfajta közvetítő szerepet is be tud tölteni. Az elmúlt több mint egy évben fafeldolgozás és hatékony erdőgazdálkodás, migráció és elöregedés, hulladékgazdálkodás és környezetvédelem, szakoktatás és az ifjúság helyi megélhetési lehetőségei, valamint helyi termékek témakörben tett le módosító javaslatokat a plenáris üléseken. A közel másfél éves romániai delegációban betöltött szerepe során 47 javaslatot tett le, ezek többségét el is fogadták.

A konferencia második felében az előadói tapasztalatairól számolt be a megyeelnök kitérve a szakbizottsági tevékenységére az Európai Néppárt színeiben a Környezetvédelem, Éghajlatváltozás és Energiaügy (ENVE) és az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC), valamint a Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) bizottságokban. Továbbá beszélt a raportőri tevékenységéről és annak utóéletéről.

– Hargita megye bővelkedik természeti kincsekben, így fontos számomra minden olyan intézkedés, tevékenység támogatása, amely a természeti kincsek védelmére irányul, bármelyik régióban. Az ifjúságot, az oktatást, főként a szakoktatást pedig alapvető tényezőnek tekintem, amennyiben a helyi kulturális értékek, szokások megőrzéséről, illetve a vidéki megélhetésről van szó – hangzott el Borboly Csaba előadásában. Kifejtette raportőri tevékenysége során jelentést készített az európai felsőoktatásról, erőforrás-hatékony lehetőségekről az építőiparban, európai együttműködésről az ifjúságért, jelenleg pedig azon dolgozik, hogy olyan jelentést tudjon elindítani, amely a vadállatok védelmének néhány speciális kivételére hívja fel a figyelmet, mivel számos területen a medvepopuláció jóval magasabb, mint amennyi kellene legyen.

Csíkszereda, 2016. augusztus 26.

 1,058 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás