fbpx

Toró ante portas?

Úgy látom, ez a helyzet. Minden bizonnyal a demokráciaközpontos hadak vészesen megközelítették a nemzetstratégiás erődítményt, ha már az 5-ös számú tagkönyv birtokosa is harcba szállt (http://magyarhirlap.hu/tiszta-beszed), betámadva a testvérpárt 1-es számú tagkönyvének birtokosát meg a napjaink politikai történéseitől távol álló gasztrobloggert. A reakció sem késett (http://mandiner.hu/cikk/20130903_tempetofi_bayer_zsolt_meg_nem_irt_levele_jenohoz), tollat ragadott az irodavezető is. Jól elvannak így, csak közben megfeledkeznek arról, hogy ha nagyon sikeresen csinálják ezt a komám visszaütött dolgot, akkor az okozhat némi kettős állampolgári távolmaradást jövő tavasszal Erdélyben.

Az elmúlt években volt fizetett kampány a romániai meg a magyar bulvármédiában. Volt nagykoalíciós lejárató könyv, volt fizetett tényfeltárás és minden egyéb finomság, amit boszorkánykonyhán ki lehet főzni, de ez sem volt eléggé meggyőző: Toró kapitány fehér lován csak be akar lovagolni a nemzetstratégiás uradalomba. Egy ilyen műveletnek, egy sikeres várbevételnek természetesen lennének pártpolitikai következményei is. Gondoljunk csak arra, hogy a nemzetstratéga elesne a buszoztatások, illetve SZNT-sek nyugat-európai turnéztatásainak finanszírozási forrásaitól meg hasonló akcióktól, nem lenne mivel kötőféken tartani az SZNT, illetve MPP prominenseit. És ki tudja, mire lennének képesek a saját fejüktől, és mi az, hogy többet nem hajlandók magukkal vinni turnézni a nagyfőnök bizalmasait, illetve mi az, hogy e bizalmasok hiányában egyezkednek az EMNP-vel, az RMDSZ-szel. Ami pedig a legnagyobb veszély, hogy még a végén összebútoroznak az utóbbi években komoly szervezeti potenciálra szert tevő demokráciaközpontosokkal, a fő ellenséggel. Ezt nem szabad hagyni, ez vért kíván. Mindenki tudja, az SZNT, MPP vezetői szabadulni akarnak az alapító atyától, mint ördög a tömjénfüsttől, de amíg nála a zseton, addig ő osztja a lapot.

Mi köze ennek a nemzetpolitikához? Természetesen semmi, de azért egy dologra felhívnám a figyelmet: az ilyen és hasonló cirkuszok politikai lecsapódása az szokott lenni, hogy az emberek távol maradnak a szavazásoktól, és magukra hagyják az egymással, önös érdekek által vezérelve csatázó politikusokat. Láthatjuk, dugdossák a pálcákat a küllők közé egymásnak, de ettől még nincs miért pezsgőt bontani az RMDSZ-ben sem, mert az ilyen cirkuszok mindenkire, még az RMDSZ-re is kihatnak. Ne gondolja senki, hogy azon MPP-s vagy EMNP-s szavazó, aki megcsömörlik ettől, az majd átpártol az RMDSZ-hez. Nem fog átpártolni, mert vagy passzív lesz, vagy egy idő után, akár már a soron következő választáson, román pártra kezd szavazni. És minél nagyobb a cirkusz meg a kardcsörgetés, annál többen mondják azt, hogy na, én ebből nem kérek, nekem ebből elegem van – és ezzel mindannyian veszítünk.

Átnéztem a mostanáig megjelent sajtócikkeket, a különböző táborokhoz tartozó megmondóemberek facebookos bejegyzéseit. Az RMDSZ-közeliek a történéseket úgy értelmezik, hogy az EMNP-t ejtette a Fidesz, és Szász Jenő megerősödött. Ezt kétlem, ebben nincs semmi logika, Szász Jenőből egy módon tud némi politikai tőkét kovácsolni a Fidesz itt Erdélyben: ha megszabadul tőle, ugyanis olyan ő, mint a homokzsák a léghajón, ha kirakod, a léghajó enyhén emelkedni kezd. De ez nem könnyű művelet, ugyanis fideszes ragaszkodását Costache Negruzzi Alexandru Lăpușneanu moldovai fejedelemről szóló egyik elhíresült mondatával tudnám jellemezni, „dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”, ami magyarra fordítva azt jelenti: „ha ti nem akartok engem, én akarlak benneteket”.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

6 Hozzászólások