fbpx

Új törvény, új helyzet

A parlament elfogadta tegnap az új választási törvényt, amelynek vannak pozitívumai és negatívumai egyaránt. Az egyéni választókerületes rendszert összességében pozitív dolgonak tartom, kár, hogy kimaradt ebből az arányosságot bár részbenhelyreállító listás kompenzáció. Az a veszély fenyegetett bennünket, hogy a szórványban elvesznek a magyar szavazatok, a magyar képviselet, de ezt némileg korrigálták. Ez jó dolog. Az elemzést olvasva én egyébként sem látom olyan vészesnek a helyzetet, sőt azt látom benne, hogy jó jelöltekkel, jó programmal, koherens, világos üzenettel akár a jelenleginél is nagyobb mandátumszámra tehetünk szert. Ha Johannisnak Szebenben sikerül, ha Illyés Gyulának, Kaba Gábornak sikerül a román többség támogatásával választásról választásra nyerni, akkor miért ne sikerülhetne ez parlamenti választásokon is? Egy törvényhez, egy helyzethez alkalmazkodni kell, észnél kell lenni, és akkor még annak is jó vége lehet, ami első látásra rossz alternatívának tűnt.

Miért mondom ezt?

Azért, mert amíg a másfél milliós erdélyi magyar közösség egységesen kitart az RMDSZ mellett, addig Erdély meghatározó legstabilabb politikai formációja az RMDSZ marad. Az elfogadott választási rendszer szerint ez a stabilitás, ez a mindenhol való jelenlét és erős, kitartó szavazóbázis olyan erőt ad az RMDSZ-nek, amivel egyetlen román párt sem rendelkezik. Mert,ugye, négy éve a PD-L az egekben járt, most meg a padlón van, és ha sikerül is ősszel kormányt alakítania az USL-nek, nagyon hamar ők is padlóra kerülnek, aminek következtében összevesznek, megfúrják egymást.

És az ilyen helyzetekben az értékelődik fel, akinek a választói támogatottsága stabil: az RMDSZ.

Láthattuk ezt az elmúlt években is, ezért épült 200 millió euróból minden igényt kielégítő út Székelyföldön át és nem,mondjuk, Botoşani meg Dolj megyében, mert szavunk, befolyásunk volt. És van most is. Látható: javunkra módosították a törvényt. Tették ezt Pontáék, mert tudják, hogy a mostani nászutazásuknak a PNL-vel hamarosan vége lesz, és majd a döntőbírói szerep megint az RMDSZ-re hárul. De egy kicsit elkalandoztam, szóval a lényeg az, hogy e törvény alapján reális lehetőséget látok mandátumaink megőrzésére – főleg ha az USL népszerűsége is jelentően csökken őszig –, de ha ügyesek vagyunk, még növelni is tudjuk azokat, meghaladva akár az etnikai arányunkat.

Ezért a továbbiakban nem is ezekkel a dolgokkal szeretnék foglalkozni, hanem azzal, hogy vannak komoly kockázatai is ennek a választási rendszenek, nevezetesen az, hogy nem engedi be a parlamentbe a populista, nacionalista szereplőket. Ez első látásra szimpatikusnak tűnhet, de akit kirekesztenek, az felnő, megerősödik a parlamenten kívüli protesztpolitikával, és akár választási többséget szerző kormánypártként jöhet vissza négy év múlva. És én azt mondom, inkább egy 5 százalékos PRM most a parlamentben, mint majd egy 35-40 százaléknyi mandátummal rendelkező PRM négy év múlva.

Tehát ebből a szempontból Pontáék a tűzzel játszanak, és a mostani válságos helyzetben nagyon veszélyes lehet minden ilyen eszköz használata. Az arányosság vonatkozásában volt egyfajta konszenzus a romániai társadalomban. Most meghekkelik a választási rendszert, kiszorítva a közel 20 százalékos populista Dan Diaconescut meg az 5 százalékos Vadim Tudort. De ezek az emberek nem fognak eltűnni, választóik nem fognak átmenni a parlamenti pártokhoz, és könnyen kialakulhat, hogy a választói többség képviselet nélkül marad. Ez antidemokratikus, sőt óriási veszélyeket hordoz magában. Tehát én azt gondolom, hogy az lenne a jó mindannyiunk számára, ha az Alkotmánybíróság megsemmisítené az USL törvénymódosítását.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.