fbpx

Újabb oktatási intézmények kaptak támogatást kalákára

Hargita Megye Tanácsa rendkívüli ülést tartott Galócáson október 31-én, a Dumitru Gafton Általános Iskolában. A kihelyezett ülésen további 16 oktatási intézmény számára utaltak ki újabb pénzösszegeket, köztük a galócásinak, a kalákában szervezett munkálatokra, a megyei tanács idei őszi kezdeményezése nyomán. Az ülést vezető Borboly Csaba megyeelnök azt nyilatkozta, hogy azért is üléseznek ezen a településen, mert ezzel azt üzenik, hogy odafigyelnek a megye valamennyi térségére, így az északira is, és azt kívánják bizonyítani, hogy Hargita megye valamennyi lakója fontos, és kalákában sok probléma megoldható.

A jelenlévőket Radu Țăran polgármester is köszöntötte, aki beszélt Galócás községről, a községben felmerülő gondokról. Valamikor kétezer helybélinek volt munkahelye, ami már a múlté, de reményeik szerint hamarosan 150 új munkahely létesül egy olaszországi cég által tervezett bútorgyárnak köszönhetően. Borboly Csaba a kalákával kapcsolatban elmondta, hogy a dokumentációk előkészítése a  gyakran ellentmondásos romániai törvények miatt nehezen megy, de kollégáival együtt minden erejükkel azon dolgoznak, hogy valamennyi kérelemnek eleget tehessenek.

– A következő soros ülésen terveink szerint további 36 település oktatási intézményei számára utalunk ki támogatást. A lényeg, hogy a kalákák elkezdődtek, tegnap is Madéfalván vettem részt a munkában, és bízom benne, hogy a gyerekek, főleg a legkisebbek, az óvodások biztonsága nő e kalákák nyomán, és ennek köszönhetően télen benti mosdót használhatnak, fűtött, hőszigetelt intézményekben – mondta el az elöljáró.

Ezúttal támogatást kapott a gyergyószentmiklósi Kós Károly iskola és a Százszorszép óvoda, a maroshévízi Andrei Șaguna iskola, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola, az etédi Jósika Miklós iskola, valamint a kőrispataki és siklódi óvoda meg iskola, a csíkkarcfalvi Mártonffy György iskola, a csíkcsicsói Kájoni János iskola, a szépvízi Nyírő József és a csíkszentmiklósi általános iskola, a galócási Dumitru Gafton iskola, a románandrásfalvi iskola és a tusnádi Imets Fülöp Jákó iskola.

Az ülés napirendjén szerepelt a szárhegyi kastély ügye is. A tanácsosi testület felhatalmazta a megyeelnököt arra, hogy az épület örököseivel ingyenes bérleti szerződést kössön egy évre, a 2013. november 1 – 2014. október 31. közti időszakra. A tanácsosok emellett elfogadták az uniós élelmiszersegélyek szállításáról szóló partnerségi egyezmény tervezetét is.

Csíkszereda, 2013. október 31.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.