fbpx
dav

Újra bekopognak a Csíki RMDSZ munkatársai és tisztségviselői a csíkszeredai lakosokhoz

A Csíki Területi Szervezete szerepet vállal úgy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezéshez szükséges aláírások gyűjtésében, mind a magyarországi választásokra való regisztráció segítésében. Csíkszereda lakóit a városi szervezet tagjai, illetve önkéntesek az elkövetkező két hétben keresik meg. Borboly Csaba, elnök arra kéri a lakosokat, fogadják az őket megkereső munkatársaikat, és támogassák a polgári kezdeményezést, illetve jelezzék részvételi szándékukat a magyarországi választásokon.

A Minority Safepack kezdeményezés aláírásával európai védelmet szerzünk jogainknak. Ha sikerül összegyűjteni az 1.000.000 aláírást, elérjük, hogy a jövőben ne Románia döntsön a kisebbségek sorsáról, tehát a mi sorsunkról. A folyamatos jogsértések azt bizonyítják, hogy a tagállamok önállóan nem tudják kezelni a kisebbségi kérdést. A szükséges aláírások összegyűjtése után az Európai Bizottság kidolgozza az őshonos nemzeti kisebbségek jogait szavatoló törvénycsomagot, amelyet aztán minden tagállamnak, így Romániának is alkalmaznia kell. Ez szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatot jelentene, egyenlő bánásmódot többség és kisebbség között, kultúránk és hagyományaink támogatását, anyanyelvű sportközvetítéseket és kulturális tartalmak biztosítását országhatároktól függetlenül.

 Az erdélyi és a csíki magyarság megmaradásában és védelmében fontosak az Európai Uniós eszközök, de legalább annyira fontos az anyaország részéről kapott támogatás, ez viszont nagymértékben függ attól, ki kormányoz. Mindannyian tudjuk, hogy a Csíki Területi RMDSZ az elmúlt években sok ezer személynek segített a magyar állampolgárság megszerzésében. De az állampolgárság kötelezettség is. Nem elég ünneplőben öltözni, és meghatottan letenni az esküt, hanem élni kell azokkal a jogokkal, amelyek az állampolgársággal járnak. Ezért biztatunk minden csíki embert, vegyen részt a tavasszal tartandó választásokon. Ehhez szükséges az előzetes bejelentkezés, a regisztráció.

Csíkszereda, 2017. november 15.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.