fbpx

Ünnepre hangolás városi legendával

Vannak olyanok, akik hangolnak, nem hangolódnak. Az ünnepek előtt nem sokkal a központi pénzek leosztása körül elindult egy suttogópropaganda a településeknek leosztott pénzek kapcsán: „Többet is lehetett volna, de a megyei tanács hibájából kevesebbet kaptatok…” Ennek folyományaként a jövedelemadó 7,5%-os visszaosztása kapcsán néhány helyi elöljáró elégedetlenségét fejezte ki, kevesellve a kapott összeget, holott nemcsak Hargita megyében, hanem az egész országban úgy történt, hogy a pénzügy nem az év elején becsült összeget osztotta le, hanem amennyi az egy esztendő alatt befolyt a jövedelemadókból – így megyénkben a becsült összeg 79,74%-át. (A hivatal erről értesítő levelét lásd itt: https://drive.google.com/file/d/1QuDQUN80SbSdAtLiWJAy-W_1a7Q4IWse/view)

Tehát Hargita Megye Tanácsán kívül álló okok miatt történt így a leosztás. Egyesek viszont felültek a provokációnak. Elhitték a városi (ez esetben, pontosabban: vidéki) legendát, és sajnos többen elhiszik az ilyen és ehhez hasonló híreszteléseket, például a medvék túlszaporodásának okaival kapcsolatban (https://www.borbolycsaba.ro/varosi-legendak-beklyojaban/). Persze azért vannak a legendák, hogy sokan higgyenek bennük.

A valóság tulajdonképpen az, hogy az emberek, Csíkban is, többször kinyilvánították azon óhajukat: a politikusok ne egymással civakodjanak, hanem dolgozzanak, végezzék feladatukat, amivel a választók megbízták őket. A választók akaratával összhangban több olyan testületi döntés született, amelyik ezt erősíti meg, és kimondja, hogy a viszályt szítók ismerjék fel tévedésüket, és mint a GPS, váltsanak erre a módra: újratervezés.

Az eddigieknél is jobban összetartva kell nekivágnunk a 2020-as esztendőnek, hiszen két fontos választás elé nézünk, amely hosszú időre döntő lesz, ugyanis 2024-ig előreláthatólag nem tartanak több választást Romániában. Hosszabb időre eldőlnek tehát az erőviszonyok, így a magyarság képviseletének az aránya is. Ezért azt javaslom, mindenki tegye a dolgát, és ne más ellen áskálódjon.

Szóval, a városi legendákat óvatosan kell kezelni. Lehet, hogy rosszindulatból, a lejáratás céljával terjesztik őket. Nem szabad felülni a provokációknak, a hangulatkeltésnek. Olyan időszak következik, amikor ezek megszaporodnak, ezért résen kell lennünk, és a józan eszünkre kell hallgatnunk. Az ellenség kívülről támad (lásd az udvarhelyszéki helységnévtáblák lemázolását: https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/120607-azonositotta-a-hargita-megyei-rend-rseg-a-szekelyfoldi-helysegnevtablak-megrongalojat), zárnunk kell hát sorainkat. Akik szeretnek a zavarosban halászni, csak arra várnak, hogy egymásnak menjünk. Oszd meg és uralkodj, szól a régi mondás. Mi nem hagyhatjuk ezt. Ezért kell a már említett újratervezést elvégezniük egyeseknek. Dolgozni kell! A csapatommal ezt tesszük, mind a megyei tanácsnál, mind az RMDSZ Csíki Területi Szervezetében. Hajrá, Székelyföld, hajrá, Hargita megye, hajrá, Csík!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.