fbpx

Vasárnap meg kell mutatnunk, hogy erős közösség vagyunk

A május 25-i választás fontos közösségi, kisebbségvédelmi és gazdasági szempontból is, hangsúlyozta a Csík Expón tartott közös sajtótájékoztatóján Winkler Gyula európai parlamenti képviselő és Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke csütörtök délelőtt Csíkszeredában.

Pontosan négy héttel ezelőtt szülővárosából indult erdélyi körútra, számolt be Winkler Gyula, aki összegezte a karavánban tapasztaltakat a sajtó képviselőinek. „Felkerestük a legkisebb magyar közösségeket, de a tömbben élő székelyeket is, bejártuk Erdély, Bánság, Körösvidék és Máramaros magyarok lakta településeit, találkoztunk a legdélibb és alig pár száz tagú resicabányai magyar közösséggel, a legészakibb máramarosi magyar közösség képviselőivel, és jártunk a legnyugatibb megyénkben, Temes megyében is, most pedig itt vagyunk Csíkszeredában, a Székelyföldön. Az elmúlt 30 nap alatt sűrítve láthattuk, milyen konkrét változást hozott az EU közösségeink számára, egyértelmű, hogy az európai források jelentős mértékben hozzájárultak településeink fejlődéséhez, a mezőgazdaság és vállalkozásaink megerősödéséhez. A következő hét évben további fejlesztési források állnak a rendelkezésünkre, az a feladatunk, hogy minél többet elhozzunk közösségeink számára” – mondta az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

„Az RMDSZ célkitűzése a szülőföldön való megmaradás, az elmúlt hetekben azt tapasztaltuk, hogy éppen az európai támogatások tudnak erőt adni ahhoz, hogy ezt átfogalmazzuk és a szülőföldön való gyarapodásról beszéljünk. A politikai képviselet eszközt ad közösségi céljaink megvalósításához, ezért kell jelen lennünk az önkormányzatokban, Románia törvényhozásában és az Európai Parlamentben. Ahogy együtt voltunk az önkormányzati és a parlamenti választásokon, úgy kell most vasárnap is megmutatnunk, hogy erős közösség vagyunk, tudjuk, mit akarunk, érdekeink érvényesítésére saját képviselőinket küldjük az Európai Parlamentbe, és nem másoktól várjuk, hogy megoldják a gondjainkat. Az önkormányzás, az autonómia alapelve az, hogy magunk gondoskodunk közösségünkről, ez esetben közösségünk képviseletéről.  Csaba testvér gondolatát idézem: egyetlen vonat megy most Brüsszelbe. Erre kell most felszállnunk, rajtunk múlik!” – fogalmazott Winkler Gyula a sajtótájékoztatón.

Borboly Csaba területi elnök a csíki kampányt értékelte, szerinte a térség lakói voltak a legaktívabbak a korábbi választásokon is, például a 2007-es európai parlamenti választásokon székelyföldi viszonylatban itt ért el kétharmados eredményt a Szövetség, és erre utal jelenlegi szlogenjük is: „Csíki vagy, ha szavazol!” Borboly Csaba elmondta, a mozgósítás teljesítményét aszerint számolják, hogy tíz emberből hány megy el szavazni. „Jó eredményt várunk, mivel a leghatékonyabb módszert, az embertől emberig kampányt folytattuk, amelynek során kibeszéltük a gondokat. Fontos szempont, hogy nincs magyar–magyar verseny, ezért azt üzenem, hozzuk el Brüsszelből, amit lehet, és védjük meg, amit meg kell védeni. Ennek a választásnak közvetlen tétje van az európai uniós források lehívása szempontjából is, és úgy gondolom, ha magas lesz a csíki részvétel, annak a hatása meglátszik majd a központi költségvetés nyári kiigazításánál, többlettámogatást kapnak az elkezdett beruházások” – jelentette ki a területi szervezet elnöke.

A sajtótájékoztatót követően megnyitották a CsíkExpót, amely Székelyföld egyik legrangosabb nemzetközi vására és kiállítása, helyszíne a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya. A Csík Expót az Expo Har Kft. szervezi, megvalósulásához hozzájárul Csíkszereda önkormányzata is. Idén 22. alkalommal rendezik meg a kiállítást, amelyen a termékek széles skáláját tekinthetik meg a látogatók, 1800 négyzetméteres benti és 3000 négyzetméteres kinti felületen. Az eseményen több mint száz cég vesz részt Erdélyből és Magyarországról egyaránt. A standok között ezúttal is megtalálhatók a Székely termék védjeggyel rendelkező termelők közül a legreprezentatívabbak árui, Hargita Megye Tanácsa és alintézménye, a Hargita Megyei Agrárkamara támogatásával. Sajtfélék, lekvárok, kézműves- és más termékek is vásárolhatók a helyszínen.

Winkler Gyula délután felkeresi Csíkkozmást, majd Tusnádfürdőn turisztikai vállalkozókkal találkozik. Az EP-képviselő erdélyi körútjának képes beszámolóját a http://winklerkampanyban.tumblr.com/oldalon találják.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.