fbpx

„Bezzeg a fiataloknak…“

A legtöbb személy, aki belép a középkorú vagy idős generáció “címke” alá, irigységgel néz a fiatalokra. Nemcsak a sima bőrt, a bátorságot, a lázadást irigyeljük sokszor, hanem a rengeteg lehetőséget is, ami bezzeg a mi időnkben” nem volt. Azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a bőség zavara mindig megtévesztő, nehezebb a megfelelő utat felismerni, és az útra indulás időzítése is kérdéses. Ebben az időszakban a sok görbe kérdőjel nehezen egyenesedik magabiztos és örömteli felkiáltójellé. Képletesen szólva, a sok kérdőjel egyenesítésében vállalunk szerepet a fiatalok jövőjének megalapozásában, segítésében, legyen szó vírus miatti otthontanulásról, duális képzésről, szakiskoláról, román nyelvtanulásról, munkakeresésről, fiatal gazdálkodókról vagy más vállalkozók segítéséről.

Hargita Megye Tanácsa azért dolgozik, hogy a fiatal generációkat kézen fogva vezesse saját útjukra, ahol a munka mezeje, de jókedv, közösség, sikerélmények, önmegvalósítás várja őket. A Hargita hazavár! weboldal már sokak által ismert munkakereső felületünk, azonban több konferencia, rendezvény szól a hazai fiatalok itthon marasztalása és segítése mellett, például az „Itthon is van jövő” rendezvényünkön 2021-ben 300 résztvevő volt jelen. Nemcsak online felületekkel, hanem konkrét álláskiírással is igyekszünk bevonni a tanács hétköznapjaiba ötletes, tenniakaró, kreatív fiatalkorúakat, fizetett gyakornoki programon, önkéntes gyakornoki programon keresztül. Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével több vállalkozókat, tanulókat segítő kiadványt, katalógust adtunk ki, elemzéseket készítettünk a további stratégiák megalapozásához.

Az idei év legnagyobb előrelépése az inkubátorházak mezején volt, hiszen Balánbányán és Székelykeresztúron is vállalkozókat segítő közösségi ház fog épülni. A két létesítmény megközelítőleg 35 új vállalkozást tud befogadni, ez mintegy 70 új munkahelyet is jelenthet. A kellemes környezetű épületek irodahelyiségeket, közös használatú tereket, titkárságot, könyvelőséget, konferenciatermet, tárgyalótermet, kiállítóteret, műhelyeket, raktárt és technikai felületet fog biztosítani az ott dolgozóknak.

Balánbányán a kreatív szektor, míg Székelykeresztúron a kreatív, textil- és bőripar területe lesz előtérben. Előbbi esetben megújul egy egyszintes, 1976-ban épült ingatlan, Székelykeresztúron pedig a Zeyk Domokos Iskolaközpont szomszédságában újítanak fel két épületet. A balánbányai beruházás több, mint 7 millió lej, a székelykeresztúri beruházás megközelíti a 6,8 millió lejt, melyet a fejlesztési minisztérium támogat. Mindkét esetben 50 százalékos a támogatás a fennmaradó 50 százalékost önrész kétharmadát Hargita Megye Tanácsa, egyharmad részben pedig a helyi önkormányzatok biztosítják. A megvalósítás egész Hargita megye gazdaságára hatással lesz, így már a kezdetektől tartjuk a kapcsolatot a fiatal vállalkozókkal, hogy a lehető legjobban legyenek kihasználva a terek és a források.

A megyei tanács sokszínű tevékenysége révén minden lehetőséget kihasználunk, hogy akár közvetve is nyújtsunk támogatást, ezért folyamatos kapcsolatban vagyunk vállalkozókat segítő szervezetekkel, egyetemek, iskolák vezetőségével. Az idei pályázati kiírásunkon 400 ezer lejjel támogattunk az ifjúsági egyesületek munkáit.

2022 a fiatalok éve lesz, nem véletlenül. Nem könnyű ma fiatalnak lenni, erre Európa is felfigyelt. Csak az Erasmus program költségvetése majdnem 3,9 milliárd lej. Jó lehetőség arra, hogy a fiatalok külföldön is kipróbálják magukat, tapasztalatot szerezzenek és hazatérve vállalkozást indítsanak, új munkahelyeket is teremtve.

Hivatalosan 35 évig számít valaki fiatalnak, mi hisszük azt, hogy annyi éves az ember, ahánynak érzi magát. Természetesen minden korosztály továbbra is prioritást élvez a következő döntések, stratégiák, programok tekintetében. Nagyon sok jó ötlet, lehetőség, kihívás áll előttünk, így reméljük, egy év elteltével még nagyobb eredményekről olvashatnak oldalainkon.

Mindenkinek áldott, lelki fiatalságát egészségben megélő, minél több kérdőjelet kiegyenesítő 2022-es esztendőt kívánunk!

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.